Interesovanje sremskih poljoprivrednika za N-min metodu sve veće (VIDEO)

Tokom februara se očekuje veliki broj uzoraka zemljišta za analizu N-min metodom, odnosno analizu na prisustvo azota u usevu pšenice. U akreditovanoj laboratoriji Poljoprivredne stručne službe u Rumi ovih dana su počele te analize, a kako kažu interesovanje poljoprivrednika je iz godine u godinu sve veće. Dobijenih preporuka treba se pridržavati jer i suviušak, ali i manjak azota negativno utiču kako na prinos tako i na kvalitet hlebnog žita.

Poljoprivrednici sa područja koje pokriva Akreditovana laboratorija Poljoprivredne stručne službe u Rumi počeli su sa donošenjem uzoraka zemljišta za N-min metodu, odnosno metodu kojom se utvrdjuje prisustvo azota u usevu pšenice. Važno je kažu u laboratoriji pravilno uzeti uzorak sa parcele.

Dugogodišnje iksustvo je pokazalo da je prisustvo azota u zemljištu veoma šarenoliko. Paori koji redovno rade analizu imaju odgovarajuće količine azota u zemljištu, što je potvrda da se pridržavaju dobijenih preporuka.

Podsetimo prihranu pšenice treba uraditi u dva puta i celokupan posao završiti do kraja marta, odnosno da početka vlatanja pešnice. Pravilan unos azota i preporučene količine doprinose efikasnijoj zaštiti životne sredine, ali i uštedi u proizvodnji, podsećaju poljoprivredni stručnjaci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*