Instalirana interaktivna učionica

U ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi instalirana je interaktivna učionica koju je donirao privatni partner opštine, Mađarska firma Smart Energy Investment. Od sada deca sa smetnjama u razvoju imaju pristup nastavi na olakšan način. ,,Interaktivna 3D učionica za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu” je unapređen sistem tehnologije adaptiran potrebama obrazovanja u 21. veku, a nastava je učenicima sada zanimljivija i efikasnija.  

AT Interaktivna 3D učionica raspolaže sa 130 različitih interaktivnih projekcija među kojima su: pod prostorije se pretvara u površinu za rad, učenje, zabavu, fokusiranje pažnje, vežbe koordinacije motorike. Zidovi učionice su osetljivi na dodir i predstavljaju sredstvo za nastavu, a nastavnik predaje pomoću najmodernije tehnike prikaza nastavnih jedinica.  Lekcije se prenose interaktivnim sadržajem gde su slike, video materijali kompjuterski generisani 3D prikazima i sve to uz mogućnost korišćenja 3D naočara, a učenici dobijaju i treću dimenziju projekcije uz mogućnost dodira i upravljanja materijalom.

,,Deca mogu da budu u učionici ili kod kuće, a nastavnici mogu da pripreme nastavne lekcije i u nekoliko jednostavnih koraka od elektronskih udžbenika mogu da naprave interaktivne digitalne knjige koje se dopunjuju slikama, crtežima, obrazovnim video i audio snimcima, kao i interaktivnim 3D modelima i zadacima. Na računaru kod nastavnika se kreira  virtualna učionica i u nju se pozivaju učenici. Nastavnik uvek vidi koji su se učenici priključili radu i ima mogućnost da vidi sliku ekrana učeničkog uređaja kako bi mogao da proveriti da li svako adekvatno napreduje sa svojim zadacima. Obuku su nastavnici imali tokom instalacije i postavke učionice. Sistem može naknadno da se i nadograđuje po potrebi elementima senzorne integracije, sa uzbuđenjem nam je ispričala direktorka ŠOSO ,,Anton Skala” Tanja Todorović.

Direktor firme Smart Energy Investment Obrad Tadić ističe značaj solidarnosti, ali i sreće koju je video na dečijim licima kada tokom učenja. Ovo je jedna od donacija koju je ova firma uručila sredinama gde je bilo potrebe, a ova u Staroj Pazovi je posebna, jer značajno olakšava rad u toku pandemije Covid 19 i mera socijalnog distanciranja.

Deca sa IOP1 i IOP2 od sada mogu da uče po najvećim svetskim standardima koristeći ovu najsavremeniju tehnologiju.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je finansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*