Inđija: Uskršnji post

Post uoči Uskrsa poznat kao Veliki post za pravoslavne vernike počео је 27. februara i traje do 16.aprila. U toku je prva nedelja, a koja se zove se Čista, zatim se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva. Ipak, u vreme posta veća pažnja je usmerena ka hrani. Ko i kako posti u Inđiji? U blic-anketi saznajemo da mladi, i pored toga što njihovi roditelji poste, zadrđavaju stare prehrambene navike. Pojedini građani ovo vreme koriste da na svojim trpezama pojačaju učešće ribe.

Kako ovakvi stavovi utiču na prodaju odgovor smo potražili na pijaci.

I pored toga što su veliki marketi preuzeli ulogu pijaca, oni koji vole da kupuju domaće i zdravo posnu trpezu nalaze na pijaci. Povrće koje u vreme posta dobija prednost na inđijskoj pijaci ima stabilne cene : brokoli, karfiol, tikvice 300 dinara, pasulj i spanać 250, a krompir, luk i šargarepa oko 60 dinara. Međutim, prodaja je uobičajena.

U vreme posta riba je čest gost na trpezi – u pijačnoj ribarnici beležimo aktuelnu ponudu. Dubravka Slijepčević, iz ribarnica „Alas“ kaže da se cene kreću od 250 dinara za deveriku, preko 400 dinara za tolstolobika, a najskuplji je filet soma 700 dinara

Crkva i vernici veruje da je post moćno oružje u borbi protiv demona i nečastivih sila, a za spas ljudskih duša.A naglašava se  da Post ima, pre svega, duhovni smisao, a telesni post je samo pomoćno sredstvo za borbu protiv strasti i grehova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*