Inđija: Svečano obeležen dan učenika i prosvetara na Svetosavskoj akademiji

Kao i celoj Srbiji, tako i u Inđiji prosvetni radnici i učenici dočekali su svoj dan – svečano i, kako se videlo na Svetosavskoj akademiji – kreativno. Poseban doprinos duhovnosti ovoj priredbi dalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Kao i svaka slava ni ova nije prošla bez pravoslavnog  obreda i  slavskog kolača. Ali sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Inđiji prigodnom besedom proširilo je i produbilo značaj obeležavanja Dana Svetog Save, otvarajući pitanja koliko bez crkve ima istinskog uvažavanja u svakodnevnom životu – dela i duhovnosti koje je pokoljenjima ostavio prvi srpski arhiepiskop. Svi prisutni ovu upitanost poneli su sa sobom da je odgonetnu svojim delom. Predstavnici lokalne samouprave prosveti su obećali bolje dane, sa osnovnim ciljem, da uz Crkvu i škola dobije pravo mesto.

„Škole treba da budu uporište i utočište pravih vrednosti, poštenja, dobrote, pameti, ljubavi, vere, nade, znanja, iskrenosti. Sve što je radio Sveti Sava u svom vremenu, bilo je ispred vremena. Na nama je da ga sledimo“, rekao je Milan Predojević, predsednik Skupštine Opštine Inđija.

Dobitnici ovogodišnje Svetosavske povelje su učenik Vuk Milosavljević, profesori i nastavnici Ljiljana Žižić, Tanja Mehandžić, Ksenija Svilar i Tatjana Lemaić.

„Niko nije sam zaslužen za tako veliki uspeh, već su i moji divni učenici, njihovi roditelji, naravno sve moje drage kolege i poštovani direktor škole“, rekla je Tatjana Lemajić.

Čast da ove godine organizuje Svetosavku akademiju pripla je Srednjoj školi „Dr Đorđe Natošević“.

„Jako veliki broj učenika je učestvovao. Pored redovne nastave, ovo su prilike i situacije gde učenici mogu da pokažu i one talente, koje nisu u mogućnosti u toku redovne nastave da primene“, istakla je Hanadi Božić,direktorica SŠ „Dr Đorđe Natošević“

I zato je možda nedovoljno Svetog Savu slaviti samo jedan dan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*