Inđija: Svečano obeležen Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu

Opština Inđija i Udruženje Kraljevina Srbija danas su svečano obeležili Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu.

Posle 17 dana u Inđiji, novo obeležavanje Dana oslobođenja, ovom prilikom na Mitrovdan – dan kada je u Prvom Velikom ratu  slavna srpska vojska u pobedničkom naletu ušla u ovu sremsku varoš. Dugi niz decenija pod velom zaborava, ovaj dan su obeležavala udruženja građana koja neguju monarhističku tradiciju i istorijske činjenice srpskih oslobodilačkih ratova. Već dve godine u praznovanju ovog dana zvanično ušestvuje i opštine, i kako se naglašava, sa željom da se svi praznici slobodoljubive prošlosti isto vrednuju i obeležavaju, s ciljem pomirenja, za rad današnjeg napretka, ističe predsednik opštine Vladimir Gak.

„To nam je bio i cilj da objedinimo sve ono što čini nas koji živimo na teritoriji opštine Inđija. Ukoliko želimo da živimo kompletni kao narod, kao pojedinac, moramo napraviti istinsko pomirenje, a to podraumeva i ono što se dešavalo u našoj prošlosti“, rekao je Gak.

Svečanom polaganju venaca pored inicijatora Udruženja Kraljevina Srbije, predstavnika lokalne samouprave, sveštenstva srpske pravoslavne crkve,  aktivno su učesvovali i članovi SUBNOR-a, organizacije koja obeležava značajne datume iz drugog svetskog rata i partizanske tradicije.

 

Deo ove svečanosti je realizovan u Kulturnom centru sa prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*