Inđija: Stiže prva kineska investicija

Kineska kompanija Qingdao Rongxing planira da kupi parcelu u severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, kako bi na njoj sagradila svoj logistički centar. Gradnja logističkog centra trebala bi da počne do kraja 2018. godine i prva je faza celokupne investicije. Investitor će najpre otvoriti svoj logistički centar iz koga će distribuirati proizvode klijentima širom Evrope. U drugoj fazi, plan ove kineske kompanije je da širom Srbije počne proizvodnju piletine, kako na sopstvenim farmama, tako i u saradnji sa kooperantima. Prema rečima predsednika Opštine Inđija Vladimira Gaka, u narednih nekoliko nedelja očekuje se pismo o namerama za kupovinu parcele, nakon čega će prodaja biti oglašena.
-Kineski investitor želi da kupi parcelu površine 20 hektara za prvu fazu, i to jeste problem, jer trenutno nemamo slobodnu parcelu tolike površine i zato smo pokušali da se „uklopimo“ u 15 hektara. U narednom periodu očekujemo zahtev za otuđenje zemljišta i onda ćemo zvanično krenuti u tu investiciju- kaže Gak i dodaje da će kineski investitor u prvoj fazi zaposliti između 150 i 200 radnika, a u drugoj preko 2000 radnika.
-To je nešto što bi bilo veoma značajno za naš grad i podizanje standarda života lokalnog stanovništva- rekao je predsednik Opštine Inđija i dodaje:
-U našoj industrijskoj zoni bi trebalo da se rade ozbiljni fabrički i logistički kapaciteti. Inđija sa novom industrijskom zonom koju smo opremili prethodnih 10 meseci, mogu da kažem, da ima danas ubedljivo najopremljeniju i najbolju industrijsku zonu, ne samo u Srbiji nego možda i u jugoistočnoj Evropi, pogotovo kada govorimo o položaju i o opremljenosti- istakao je Gak i dodao da kineska kompanija Qingdao Rongxing piletinom snabdeva mnoge trgovinske i ugostiteljske lance širom sveta, među kojima je i poznati brend KFC.
Tokom boravka u Inđiji, generalni direktor kompanije Qingdao Rongxing Šingvej Čao rekao je da je impresioniran Srbijom i njenim razvojnim kapacitetima.
-Oduševljen sam lepotom i istorijom Srbije, ali i veoma zadovoljan kojom brzinom se realizuju projekti koje hoćemo da pokrenemo u vašoj zemlji. Kina ima dugu tradiciju u odnosima sa Srbijom, koja traje još od bivše Jugoslavije. Želimo da održimo taj odnos i da dodatno povežemo naše dve zemlje- rekao je Čao.
Osim ove firme, za poslovanje u Inđiji zainteresovane su i mnoge druge kineske kompanije, kako iz prehrambene, tako i iz autoindustrije, te građevinarstva, potvrdili su presdstavnici Opštine Inđija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*