Inđija: Smanjena dugovanja Doma zdravlja uz pomoć opštine

Kako se u najavi novog zakona kaže – primarna zdravstvena zaštita biće u većoj nadležnosti resornog ministarstva, do tada lokalne samouprave imaju obavezu da rešavaju pre svega materijalno-finansijske probleme. Tako je i u inđijskom Domu zdravlja – da ne bi opštine, ova ustanova bi bila u blokadi.

Kada je novo rukovodstvo opštine i Doma zdravlja preuzelo odgovornost – „iskočio“ je problem: ogromnog duga ove ustanove za lekove i dug zaposlenima za sedmogodišnje neisplaćene  troškova prevoza. Sa veledrogerijama je napravljen reprogram, sa delom zaposlenih sporazum vansudskog poravnanja, a deo nestrpljivih je „presavio tabak“ i tužio svoju firmu. Finansijski rezultat ove situacije objašnjava direktor doktor Jovo Komazec.

– U pitanju su strahovite cifre koje su nasleđene, putni troškovi nisu uplaćivani sedam godina, sud je rekao da može da se isplaćuje samo tri godine unazad i svaki radnik koji je tužio, je sudskim putem to pravo dobio i sada već ostvario, rekao je dr Jovo Komazec, direktor Dom zdravlja Inđija.

Ukupne subvencije iz opštinskog budžeta ove godine projektovane su na 155 miliona dinara, do sada je preneto oko 100 miliona, pri čemu je značajna stavka i 35 miliona duga za lekove. Zato se u prvoj godini upravljanja javnim poslovima, ističe predsednik opštine Vladimi Gak, ne vide promotivno atraktivne investicije, jer se budžetskim sredstvima intervenisamo u urgentne probleme.

– Uspeli smo da smanjimo velika dugovanja koja su pravljena u poslednjih deset godina. Farmaceutskim kućama isplaćeno je 35 miliona dinara, isplatili smo putne troškove u iznosu od 45 miliona dinara. Slažem se da se ova ulaganja ne vide se u građevinskom smislu, ali se itekako osete u suštinskom, poručio je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija

Stalna stavka opštinskih zdravstvenih subvencija je i finasiranje angažovanja spoljnih saradnika – lekara nedostajućih specijalnosti, kao bi se građanima Inđije obezbedio optimalan  spektar zdravstvenih usluga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*