Inđija: Održana poslednja sednica Skupštine opštine – za narednu godinu budžet 5,1 milijadra

Na današnjoj sednici Skupštine Opštine Inđija, odbornici su usvojili Odluku o budžetu za 2018. godinu – najvažniji i bazni dokument za sve aktivnosti lokalne samouprave u novoj godini.

Poslednja sednica Skupstine opštine Inđija u 2017. godini, ali po dnevnom redu – prva za novu godinu, jer su odbornici usvojili plan prihoda i rashoda, ili budžet, a na osnovu te projekcije i planove rada i poslovanja ukupnog opštinskog javnog sektora: od javnih preduzeća, preko ustanova i agencija, čiji je osnivač opština, do svih mesnih zajednica. U ovom, kako presednik Opštine Vladimir Gak kaže, odgovornom i ambicioznom planu prihoda i rashoda, zbir je 5,1 milijarda. Kada se poredi sa komšjskim opštinama znatno veći, jer ima balast starih dugova.

„Mi moramo da imamo i odgovoran i ambiciozan budžet – odgovoran u smislu da vraćamo dugovanja, da se sa njima borimo i da pararelno sa time radimo i ovu razvojnu stranu. Dakle, da asfaltiramo naše ulice, popravljamo škole, da uređujemo igrališta, održavamo sportske i druge kolektive. Zaista predviđamo budžetom mnogo toga. Budžet za sport je na istorijskom nivou i nadam se da ćemo najveći deo ovog budžeta moći i da ostvarimo“, rekao je za naš portal Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

U, kako opozicija kaže, nerealnim prihodnim stavkama, ostavljena je mogućnost da se transfernim finansijskim sredstvima nastavi razvojna orijentacija opštine i ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte, uz vraćanje nasleđenih dugova, ali i da se servisiraju, a poneke i uvećaju, sve socijalne usluge. Opštinski javni sektor u 2018. godini neće uvećati  troškove administracije, ali će nastaviti sa investicionim ulaganjima. Primer za takvu orijentaciju je „Vodovod i kanalizacija“

„Imajući u vidu stanje koje smo zatekli i kako završavamo 2017. uradili smo mnogo stvari, uradili smo mnogo projekata. Godinu 2018. smo još ambicioznije planirali. Imamo projekte koji su u toku, želimo da pustimo fabriku vode u probni plan, da je kasnije pustimo da završava svoj posao, pre svega po pitanju tretmana kvaliteta vode i isporuke kako građanima, tako i privrednim subjektima. Imamo supstituciju jednog bunara, što se tiče izgradnje brzih pruga, železnica, izgradnju novih bunara, poveznih cevovoda…“, izjavio je Dragoljub Trifunović, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija.

Skupština opštine je usvojila antikorupcijski plan, nekoliko odluka koje regulišu upravljanje zgradama kolektivnog stanovanja i odluku o komunalnim taksama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*