Inđija: Dodeljena značajna sredstva za poljoprivrednike

Danas je 51 poljoprivredniku sa teritorije Opštine Inđija dodeljeno 6,4 miliona dinara putem mera podrške koju sprovodi ta lokalna samouprava. Sredstva su dodeljena za nabavku mehanizacije i opreme za pčelarstvo.

Opština Inđija već je navikla svoje poljoprivrednike na sredstva koja su im namenjena za nabavku mehanizacije, opreme i svega onoga što im je potrebno kako bi obavljali svakodnevne poslove na njivi, u voćnjacima, torovima i pored košnica. I ovog puta potpisani su ugovori sa onima koji su aplicirali za bespovratna sredstva namenjena podsticaju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Opštine Inđija.

 -Drago mi je što opština čini ovakve korake koji nama poljoprivrednicima mnogo znače. Ova sredstva će se iskoristiti za nabavku nečeg novog, odnosno konkurisali smo za nabavku mehanizacije, rekla je Svetlana Aleksić, poljoprivrednica iz Novog Slankamena.
Između ostalog su danas i pčelari dobili sredstva za opremu, a Dragan Vučenović predsednik Udruženja pčelara „Roj“ iz Inđije je takođe istakao veliki značaj.
Pčelari su ove godine dobili izuzetna sredstva i veoma smo zadovoljni, posebno što je ova godina bila loša zbog suša su bili niski prinosi. Treba sada pčele pripremiti za zimu, kupiti dosta šećera i drugih preparata protiv bolesti i parazita. Sredstva su se dakle koristila za kupovinu nove opreme. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati uspešnu saradnju sa lokalnom samoupravom, a mi ćemo se naravno odužiti tako što ćemo podići još kvalitetniji nivo proizvodnje meda, da bi naši građani koristili zdravu hranu.
Opština Inđija ove godine za agrar je odvojila ukupno 24 miliona dinara. Ovog puta potpisan je 51 ugovor sa poljoprivrednicima i pčelarima koji su dobili ukupno 6,4 miliona dinara bespovratnih sredstava.
Radi se o meri podrške u fizička sredstva. Konkurs je bio raspisan, a ljudi su kupovali priključnu mehanizaciju, opreme za pčelarstvo, odnosno sve što je potrebno njihovim domaćinstvima shodno tome kojim sektorom se bave, rekla je Ivana Pejović Ševrt, rekla je direktorica Agencije za ruralni razvoj Opštine Inđija.
Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak uručio je ugovore poljoprivrednicima i pčelarima i ujedno za sledeću budžetsku godinu najavio veći agrarni budžet.
Danas je najviše ugovora bilo za kupovinu mehanizacije za šta je Opština Inđija izdvojila 50% budžeta koji je bio namenjen za poljoprivredu. Mi ćemo ovaj trend definitivno nastaviti, Inđija se u velikoj meri oslanja na poljoprivredu. Budžet za poljoprivredu za narednu godinu planiramo da podignemo za pet miliona, smatramo da bi to svako poljprivredno gazdinstvo moglo da oseti, a budžet koji trenutno imamo bio je veći za 10 miliona u odnosu na proteklu godinu, istakao je Gak.
Predstavnici Agencije za ruralni razvoj za kraj septembra najavili su novi presek dodele podsticajnih sredstava, ovaj put za osiguranje useva.
 
Ovaj članak je realizovan kao projekat „Info- Inđija: svuda i uvek“, koji sufinansira Opština Inđija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*