I pored mera ograničenja i zabrane kretanja, setva u iriškom ataru privedena kraju

Setva u iriškom ataru je uspešno privedena kraju, rekao je direktor Agencije za ruralni razvoj Fedor Pušić. Vremenske prilike  su ratarima išle na ruku, pa su i pored policijskog časa uspeli da obave jedan od najvažnijih poslova u polju i obave setvu kukuruza i proletnjih kultura na oko 6.000 hektara.

„Strateški važan posao je završen, pored setve soje, suncokretai repe u manjem obimu”, kaže Pušić.

„Vodilo se računa i o tome da se poljoprivrednicima omogući da izlaze na njive i pored policijskog časa. Imali smo opštinsku odluku gde smo izdavali dozvole za one koji rade, s tim da je i država imala odluku da i poljoprivrednici u ruralnim krajevima stariji od 70 godina imaju zabranu kretanja. Oni mlađi od 70 godina mogu da idu na svoje njive, ali da isključivo koriste mehanizaciju, odnosno traktore i da sa njima ili priključnim mašinama odlaze na njive i tako da se vraćaju”, rekao je Fedor Pušić.

„I u iriškom ataru, pored osnovnih ratarskih biljnih vrsta su i ozime pšenice i ječam. Ječam je u fazi vlatanja, obavljene su i prve prihrane mineralnim đubrivom, kao i zaštita od insekata i bolesti. Sada bi bilo dobro da padne kiša, koja bi pogodovala i prolećnim, ali i jesenjim kulturama“, dodao je Fedor Pušić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*