I ove godine u Sremu, najznačajnije površine pod kukuruzom

Kukuruz će i ove godine zauzeti najznačajnije površine u Sremu. Za dobre prinose, pored deklarisanog i kvalitetnog semena važna je i dobra predsetvena priprema zemljišta koju treba uraditi 7 do 10 dana pre početka setve.

Veoma važna je i prihrana, kažu poljoprivredni stručnjaci uz podsećanje da je odmah posle oranja trebalo obaviti osnovno đubrenje i to nakon analize zemljišta. 

U zemljište na kome se gaji kukuruz neophodno je za prinos od 10 tona po hektaru vratiti 120-180 kg azota, 70-120 kg fosfora, i 40-120 kg kalijuma.

Stručnjaci savetuju poljopriverdnike koji navodnjavaju površine pod kukuruzom da količinu azota povećaju na 180 kilograma po hektaru prvenstveno zbog ispiranja azota u dublje slojeve, ali i veće potrošnje hranljivih elemenata iz zemljišta. Ako je u jesen zemljištu dato dve trećine mineralnih đubriva, onda u predsetvenoj pripremi treba rasporediti i preostalu trećinu hraniva.

Najbolje je, kažu stručnjaci, prolećnu prihranu obaviti  NPK đubrivom tri petnaestice, a u kasnijim dodavanjima đubriva sa KAN-om.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*