Gradnja autoputa Sremska Rača – Kuzmin počinje u junu

dav

Novi autoput od Sremske Rače do Kuzmina u dužini od 17 kilometara počeće da se gradi u junu, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Radovima na toj deonici će početi projekat izgradnje budućeg autoputa Beograd-Sarajevo.

– Zahvaljujem Sremskoj Mitrovici na svemu što rade na pripremi novog projekta za novi autoput od Sremske Rače do Kuzmina, gde želimo da počnemo radove u junu, rekla je Mihajlović novinarima u opštini Pećinci, gde je razgovarala sa načelnikom Sremskog upravnog okruga Pericom Gakovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz Sremskog okruga, kao i predsednikom opštine Pećinci Željkom Trbovićem.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je 17 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Drug krak je deonica autoput Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tašjapi je potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Još 1,3 milijarde dinara za puteve u Sremu

Ministarstvo građevinarstva će opredeliti dodatne 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju puteva u Sremskom okrugu, najavila je ministarka.

Potpredsednica vlade je danas opštinu Pećinci i sa načelnikom Sremskog okruga i predsednicima lokalnih samouprava iz ovog kraja razgovarala o razvoju drumske i železničke infrastrukture, kao i o ostalim temama iz nadležnosti tog ministarstva.

– Na današnjem sastanku napravili smo realnu dinamiku realizacije projekata za ovu i 2020. godinu. Opredelićemo dodatne 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju puteva u Sremskom okrugu. Hvala svim opštinama i gradu Sremskoj Mitrovici na podršci koju nam pružaju za kapitalne projekte koje Ministarstvo vodi – izgradnju brze pruge Stara Pazova-Novi Sad, kao i budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva, za koji očekujemo da u junu započnu radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin, istakla je ona.

Mihajlović je dodala da je zbog izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac i prevoza peska uništen lokalni put Deč-Preka Kaldrma-Ašanja i da će država sa izvođačem radova dogovoriti da se taj put rekonstruiše.

Ona je dodala i da je sa Železnicama Srbije dogovoreno da do juna budu rekonstruisani putni prelazi u Šidu.

Predsednik opštine Pećinci Željko Trbović je izrazio  zahvalnost potpredsednici vlade i njenom timu na brzim i efikasnim odgovorima na njihove zahteve i dodao da je danas dogovoreno da se rekonstruiše nekoliko puteva u toj lokalnoj samoupravi, što će doprineti bol?em kvalitetu života meštana.

– Dogovorili smo rekonstrukciju puteva Deč-Preka Kaldrma-Ašanja, Popinci-centar Pećinaca, kao i proširenje puta od Subotišta do Ogara. Hvala potpredsednici vlade na brzom reagovanju i tome što je sa sobom danas povela direktore javnih preduzeća čiji resori su nam veoma važni, rekao je Trbović.

Načelnik Sremskog okruga Perica Gaković rekao je da je danas održan iscrpan sastanak sa predsednicima svih lokalnih samouprava ovog okruga i da se razgovaralo o putnoj infrastrukturi, ali i ozakonjenju, izdavanju građevinskih dozvola, katastru i gradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Sremske Mitrovice i predsednici opština Stara Pazova, Inđija, Šid, Irig i Ruma.

Izvor: RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*