Glamočki krompir – kralj svih krompira (VIDEO)

Po čemu je Glamoč poznat – zna se, po krompiru i glamočkom kolu. Ovog puta govorimo o krompiru, a slika je takva da samo nedostaje da zagrizete.

Imamo mi u Sremu razne manifestacije – bostanijade, fijakerijade, gibanicijade, kotlićijade, ali jednu ne možemo imati – krompirijadu! Zašto, jasno je – takvog krompira ima samo u Glamoču. Zato je krompir tamo, kako bi rekao kolega Ljubinko Spasojević sa Televizije Elta – SVE! Život, egzistencija, tradicija… Ipak, ne može se živeti samo od glamočkog krompira, kao ni od igranja glamočkog kola. Mora se nešto preduzeti, proizvođač Ilija Radoja misli da bi bilo najbolje stvarati zadruge.

Tajna glamočkog krompira, kao i tajna manastirske rakije, ostala nam je nepoznata, ali bar smo saznali da je bogat suvom materijom i da je na mestu broj 1 među svim krompirima.

Opština Glamoč obezbeđuje 3 000 hektara zemlje, za izdavanje poljoprivrednicima u zakup. Izgleda da se, kako god teško bilo, tržište mora naći, a od proizvodnje krompira živeti, kako kaže Boris Lukajić iz Opština Glamoč.

A dok ne posetite Krompirijadu u Glamoču, verujte nam na reč – ne možete se lako ni setiti svih mogućih jela od krompira. Zato je pomoć OŠ Glamoč dobro došla. Učenici su se, kako smo saznali od nastavnice Antonele Jozić, potrudili da od krompira naprave: krompirušu, uštipke od krompira, livaču, knedle, kolač, kuglice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*