FOTOGRAFIJE GOVORE: Laćarak – najveće selo u Vojvodini

Laćarak je prigradsko naselje u Opštini Sremska Mitrovica koje broji  11000 stanovnika, što ga čini najvećim selom u Vojvodini. Postoje dve legende o poreklu naziva sela .Prva kaže da je selo dobilo ime po prvom lađaru koji je pristao uz obalu Save i tu se nastanio. Druga  kaže da je u prošlosti ovde postojalo malo pristanište u koje su dolazile lađe, pa je po lađama nastalo ime Lađarak, odnosno Laćarak. Laćarak se danas nalazi u neposrednoj blizini Sremske Mitrovice, pored auto-puta Beograd-Šid, ali i na železniškoj pruzi istog pravca, kao i na levoj obali Save.Činjenica da se Laćarak nalazi u neposrednoj blizini Sremske Mitrovice doprinela je i na njegov ubrzani privredni, infrastrukturni, obrazovni i kulturni razvoj.

Jedna od najdužih ulica u tom mestu, blizu 5 kilometara, do nedavno je bila pod kockom. Sada je to moderna saobraćajnica, daleko bezbednija, a na koju su Laćarci veoma ponosni. Na ovu saobraćanicu meštani Laćarka su  čekali skoro 15 godina. Vrednost radova iznosila je oko 250 miliona dinara, a sredstva su tada  izdvojena iz budžeta Srbije i budžeta Sremske Mitrovice. Ukupna dužina puta koji je rekonstruisan 2016. godine  je 4,72 kilometra, a tada su postavljena i autobuska stajališta, kao i saobraćajna signalizacija. Pored novog puta kroz najdužu ulicu u Laćarku, Laćarci mogu da se pohvale i lepo uređenim Domom kulture, Osnovnom školom “Triva Vitasović Lebarnik”, koju pohadja 800 učenika, novim zabavištem… U Laćarak se konstantno ulaže, kako iz budžeta grada Sremska Mitrovica, tako i iz republičke i pokrajinske kase. U ovom mestu veoma je aktivno i Udruženje žena “Djurdjevak”.

Članice ovog Etno udruženja vredno rade na očuvanju tradicije tog kraja, a kroz razne manifestacije koje organizuju tokom godine u Laćarak okupe veliki broj srodnih udruženja žena iz čitave Srbije. Etno udruženje žena “Djurdjevak” osnovno je 2015. godine kada je bilo više od 30 članica. Sada je situacija sasvim drugačija. Ima ih oko desetak, a velikim trudom i zalaganjem poslednjih godina veoma aktivno učestvuju u kulturnom životu Laćarka, ali i Sremske Mitrovice.

Organizovale su manifestaciju “Prelo” u okviru koje su žene iz tog, ali i drugih sremskih uduruženja plele, vezle, heklale i spravljale ukusna sremačka jela. Suorganizatori su i manifestacije ” Kujnica na šoru”, koja je bila izuzetno posećena, i u kojoj su pored žena učešće uzela i Kulturno-umetnička društva. Članice Etno udruženja žena “Djurdjevak” se sastaju jednom nedeljno. Koriste zajedničku prostoriju u tamošnjem Domu kuluture, tako da im to svakako olakšava rad. Sarađuju sa brojnim udruženjima ne samo Srema, nego čitave naše zemlje. Situacija sa korona virusom je pomerila kalendar manifestacija na kojima učestvuju, ali njihova predsednica Đurdjica Živković Milićević kaže da će u narednom periodu, kada to epidemiološka situacija dozvoli nadoknaditi izgubljeno.

PROJEKAT „FOTOGRAFIJE GOVORE“  JE PODRŽAN OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*