Edukacija kao poseban vid prevencije: U Pećincima održano predavanje „Prevencija zloupotrebe alkohola i droge“

Ječe je u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima održano edukativno predavanje „Prevencija zloupotrebe alkohola i droge“ za učenike šestog razreda ove škole. Predavanje je deo projekta „Osnovi bezbednosti dece“, koji od početka ove školske godine realizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Cilj programa, kako je rekao načelnik Policijske stanice u Pećincima Saša Gazibarić, sticanje novih i unapređenje postojećih znanja, veština i stavova radi podizanja bezbednosne kulture učenika.

„Važno je naglasiti pre svega da je prevencija osnov svega. Cilj nam je da deci približimo probleme sa kojima mogu da se susretnu kada odrastu, kao i kako da te probleme prepoznaju i odreaguju na pravi način. Predavanja su prilagođena njihovom uzrastu i tokom predavanja ona aktivno učestvuju u razgovoru sa predavačem. Bezbednost dece je posao svih u lokalnoj zajednici – od škola, policije, preko lokalne samouprave do porodice, i svi zajedno moramo da radimo da njihovoj edukaciji“, rekao je Gazibarić.

Direktor OŠ “Slobodan Bajić Paja Zlatko Maksimović posebno ističe dobru saradnju škole i pećinačke lokalne samouprave, kao i da svakodnevno nastoje da decu usmere na pravi put i ukažu im na probleme, a da projekat „Osnovi bezbednosti dece“ daje dragoceni doprinos toj borbi.

Edukativna predavanja sprovode se jednom mesečno u svim matičnim i područnim školama tokom časova odeljenskog starešine za učenike četvrtog i šestog razreda, a današnje predavanja na temu “Prevencija zloupotrebe alkohola i droge” održao je Milinko Mitrović, kriminalistički policijski službenik PS Pećinci.

Oblasti koje su predviđene programom “Osnovi bezbednosti dece” biće realizovane kroz nastavu tokom ove školske godine, a biće obrađene teme – bezbednost dece u saobraćaju, policija u službi građana, nasilje kao negativna pojava, prevencija i zaštita dece od opojnih droga i alkohola, bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, zaštita od požara i zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*