(ВИДЕО) Двомесечно културно лето у Руми почело наступом „Виртуоза“ и Бојана Суђића

Сјајним концертом фестивалског оркестра „Виртуози“, под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, на најбољи могући начин отворена је двомесечна манифестација „Румско културно лето 2022“.
На пуном Градском тргу Румљани су уживали у музици са свих меридијана света, што је још једна потврда чувене крилатице да музика не познаје границе. Маестарални вокални солисти: сопран Софија Петровић и тенор Ремус Алезароаеа одушевили су публику и заслужено су њихови наступи испраћени бурним аплаузима, уосталом као и цео оркестар „Виртуози“, који је сачињен најбољих музичара у региону.

 

За маестра Бојана Суђића наступ у Руми је надмашио очекивања.

„Срећни смо што смо у Руми овако сјајно дочекани и захвални смо на прилици да докажемо и покажемо колико је класика део нас и колико је  у суштини наша изворна музика уклопива и слична  традицији европске музике. Наравно музички смо обишли добар део света, али како се то каже: свуда пођи, кући дођи, увек се покаже да обраде и надоградња наше изворне музике  и онога што живи у нашем народу ипак изазива највише емоције и то јесте наша основна порука.  Када све то видимо, када прођемо кроз свет и упознамо га, онда ми се чини да више ценимо оно што имамо овде и оно што баштинимо“, оценио је Суђић пожелевши Румљанима да уживају у квалитетној музици на предстојећим занимљивим концертима. 

А програм овогодишњег Културног лета заиста је богат и садржајан. У сарадњи са градским установама културе Општина Рума је овог лета припремила програм за све укусе, казала је Александра Ћирић председница Општине Рума.

„За разлику од претходних година локална самоуправа се одлучила да манифестација започне на велики празник Видовдан, који заузима посебно место како у историји, тако и у традицији нашег народа.  Заиста смо вечерас имали један несвакидашњи и спектакуларан концерт, о чему најбоље сведоче овације за фестивалски оркестар „Виртуози“ и маестра Бојана Суђића.  До сада на Градском тргу нисмо имали овакав концерт, но, и оно што је пред нама сигурна сам да ће заинтересовати румску публику. Пуна два месеца, од вечерас па до 31. августа имаћемо прелепе концерте на нашем тргу, рок, поп, народна музика, све је заступљено. Лето затварамо са концертом нашег чувеног Звонка Богдана и заиста ће Румљани бити поносни на своју општину и имаће прилику да скоро сваке вечери и сваког викенда уживају на прелепим концертима на нашем тргу. Поред тога, у просторијама Културног центра и Библиотеке биће приређиване књижевне вечери, монодраме, предавања, а све са циљем да ово лето учинимо садржајнијим и бољим“, истакла је председница Ћирић.

 

Величанствени концерт окончан је петоминутним ватрометом на Градском тргу у коме су највише уживали они најмлађи становници наше општине. 

 

Покровитељ Kултурног лета је Општина Рума, а у реализацији програма учествују Kултурни центар „Брана Црнчевић“, Завичајни музеј Рума, Градска библиотека „Атанасије Стојковић” и Туристичка организација Општине Рума.

Извор/ Фото/ Општина Рума