Đurić zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog zabrane ulaska zdravstvenih radnika na KiM, Priština pokazala novo dno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da se, zabranom prelaska administrativnog prelaza Merdare lekarima i medicinskim sestrama kampanja Prištine protiv zdravstvenih radnika iz centralne Srbije nastavlja i time pokazuje novo dno i novi najniži ponor u političkom i ljudskom smislu onemogućavajući time normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema u srpskim sredinama na KiM.

„Prištinske vlasti onemogućile su juče ulazak 20 lekara i medicinskih sestara na KiM. Time su još jednom pokazali novo dno i novi najniži ponor u političkom i ljudskom smislu onemogućavajući time normalno funkcionisanje Kliničko bolničkog centra u Gračanici i drugih ustanova u kojima ovi ljudi, koji žive i rade na relaciji između Centralne Srbije i Kosova i Metohije, svi poreklom sa Kosova i Metohije. Ovim činom vlastodršci u Prištini su pokazali da ne znaju ni za najelementarnije civilizacijske uzuse, čak ni u vreme epidemije“, rekao je Đurić.

On je naglasio da takvo ponašanje predstavlja kršenje brojnih međunarodnih normi.

„Ovo predstavlja direktno ugrožavanje zdravlja i bezbednosti građana srpske nacionalnosti i onemogućavanje rad zdravstvenih ustanova, koje su čak i u ratno vreme funkcionisale. Ovo je rezultat političke klime koje stvaraju vođe albanskih partija u Prištini, a ovo je rezultat toga što su se vlastodršci u Prištini uplašili izjave Kadrija Veseljija koji je na ciničan i zlokoban način lažljivo govorio kako neki novi lekari dolaze iz Srbije na Kosovo i Metohiju. Kao da bi i to trebalo da bude problem, čak i da dolaze novi”, rekao je Đurić i dodao da je reč o lekarima koji već decenijama rade na KiM.

Đurić je naglasio da se odlazeća vlada Aljbina Kurtija u paničnom strahu od “vođe terorista” odlučila za to da onemoguće ulaz lekarima koji su uvek, čak i u najgorim uslovima mogli da prelaze administrativne prelaze.

Đurić je poručio da će Beograd sa još više žara i strasti nastaviti kampanju da istinu o KiM, kao lažnoj terorističkoj tvorevini, širi po celom svetu.

Đurić je naveo i da je ovo “skandal prvog reda”, a da se desilo medicinarima neke druge nacionalnosti, to bi do sada bila glavna vest na svim svetskim medijima, a ovako, kaže, postoji rizik da prođe kao nezapažena vest.

“Prištini poručujem da samo nastave sa ovakvom praksom i “na kukovo leto“ će da uđu bilo koju međunarodnu organizaiju i da ostvare bilo koji od političkih ciljeva. Mi ćemo da nastavimo da se ponašamo potpuno suprotno od njih, kada je reč o medicinskoj i saradnji u humanitarnim pitanjima”, rekao je Đurić.

Dodao je da očekuje da će oglasiti lekarske komore i lekarska udruženja, jer je njihovim kolegama onemogućeno da normalno obavljaju svoj posao.

Naveo je i da postojeći kapaciteti mogu da zadovolje brigu o pacijentima na KiM.

Đurić je precizirao da su lekari i medicinske sestra zaustavljeni juče na administrativnom prelazu Merdare, iako je oficir za vezu ranije već najavio njihov dolazak.

Đurić je naveo i da očekuje reakaciju međunarodne zajednice, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, zbog ove zabrane.

Izvor: TV Most

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*