Društvo paraplegičara i kvadriplegičara „Fruška gora-Srem“

Udruženje paraplegičara „Fruška Gora“ je osnovano 18.3.2004. godine i kao međuopštinsko udruženje, svoje aktivnosti sprovodimo na području opština Stara Pazova, Pećinci, Inđija i Sremska Mitrovica. Misija udruženja je stvaranje uslova za aktivno učešce OSI u svim segmentima društvenog života.

Svojim radom i ugledom Udruženje parplegičara “Fruška Gora – Srem“ zaslužilo je dobru saradnju sa lokalnim institucijama, pre svega sa Opštinom bez čije podrške ne bismo mogli da organizujemo raznovrsne aktivnosti.
Glavni fokus našeg udruženja je rad sa članstvom i njihovo motivisanje putem druženja, organizovanja i učestvovanja na raznim aktivnostima među kojima dominiraju sportski na kojima su neki od naših članova postigli značajne rezultate. Pre svih ističe se Angelina Josić, kao šampionka države u streljaštvu vazdušnom puškom. Ekipno, naše Udruženje je godinama u vrhu tabele Lige u streljaštvu. Proteklih godina beležili smo i značajne rezultate u atleltici, šahu i bezmalo svim sportskim discilinama.
Naši članovi su se dokazali i u kulinarstvu, pobeđujemo u kuvanju gulaša na takmičenjima koja organizuju srodna udruženja.
U skladu sa mogućnostima organizujemo i rehabilitacione odmore. Nekoliko puta smo bili na Srebrnom jezeru i u Golupcu.
Udruženej je otvoreno za sve osobe sa invaliditetom i sve oragnizacije i ljude sa dobrim namerama.

Ciljevi Udruženja prevashodnu su:

  • podizanje svesti o položaju i pravima osoba sa invaliditetom,
  • aktivnosti usmerene ka promovisanju socijalnog modela pristupa invalidnosti u svim oblastima društvenog i ekonomskog života,
  • stvaranje pristupačnog životnog okruženja,
  • koordinisanje aktivnosti među članovima udruženja,
  • organizovanje aktivnosti za članove u vidu sportskih, društvenih, rekreacionih i zabavnih događaja,
  • saradnja sa drugim organizacijama.

Aktivnosti:

  • rad na jedinstvenoj bazi podataka OSI na pomenutim opštinama, sport i rekreacija,
  • rehabilitacija, tribine, okrugli stolovi, radionice, promocije, izložbe, kampanje, saradnja sa drugim organizacijama invalida, ostalim nevladinim organizacijama i relevantnim službama i institucijama.

Projekti i programske aktivnosti:

Realizovali smo projekat za otklanjanje arhitektonskih barijera na svim pešačkim prelazima i ustanovama od opšteg društvenog značaja. U planu je obezbeđivanje parking prostora za OSI. Kampanjom „Invalidnost i mediji“ koja se završava 03.12.2006 godine imali smo za cilj da rušimo predrasude o OSI i da kroz zajedničke akcije, promovišemo stvaranje jednakih mogućnosti za sve.

Planovi za budućnost:

Udruženje u saradnji sa svim organizacijama osoba sa invaliditetom, nevladinim organizacijama i relevantnim institucijama, će promovisati socijalni pristupa invalidnosti u praksi. Poseban akcenat stavljamo na male seoske sredine gde je život OSI u potpunosti marginalizovan, koje su iz neopravdanih razloga zapostavljene od svih.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*