Драгана Милошевић на првој литургији у обновљеном Храму Свете Тројице у Купинову

Kод Храма Светог Луке у Купинову, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је присуствовала Сабору мајке Ангелине и првој светој архијерејској литургији у Храму Свете Тројице, који је након 80 година обновљен.

Уз благослов епископа сремског Василија у месту светих Бранковића – Купинову, литијски су пронете мошти мајке Ангелине, чиме је на свечан и молитвени начин почео велики сабор – њој у част.

Тим поводом, секретар Драгана Милошевић је истакла да је данас велики дан не само за мештане општине Пећинци и Купинова, већ и за све грађане Србије, јер је након 80 година постављен кров и звоник у Храму Свете Тројице, који је током Другог светског рата порушен.

Само Купиново и његови православни храмови, како наводи Милошевићева, јесу место наше историје, културе и поштовања према прецима, према Бранковићима, који су својим животима бранили последњу средњовековну српску престоницу од Османлија.

„Данас сви ми, како из локалне самоуправе, тако и из Покрајинске владе, шаљемо поруку да ћемо увек бити достојни наших предака са обавезом да чувамо нашу веру, традицију, обичаје и храмове“, рекла је Драгана Милошевић и додала да је Покрајина преко ресорног секретаријата, од када је скупштинском одлуком установљен сектор за верске заједнице, утростручила средства за те намене.

Како она наводи, буџет је са 10 милиона динара повећан на 30 милиона, јер су знатна средства усмерена и на наше манастире на Фрушкој гори, а за Храм Свете Тројице у Купинову Покрајинска влада је од 2018. године до данас издвојила три и по милиона динара.

Након aрхијерејске литургије одржан је културно-уметнички програм, а данашњем догађају присуствовао је и председник Општине Пећинци Синиша Ђокић.