Dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u poseti rumskoj i iriškoj opštini

Sremci u poslednjih nekoliko godina prednjače u korišćenju subvencija iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. To je potvrdio dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji je juče obišao opštine Irig i Rumu i posetio dva veoma uspešna poljoprivredna gazdinstva. Ove dve sremske opštine uspešno  saradjuju sa sekretarijatom. Primera radi, u irišku opštinu je uloženo blizu 200 miliona dinara u atarske puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Samo u Platičevu, u Opštini Ruma u predhodnom periodu uloženo je 170 miliona dinara u 250 poljoprivrednih gazdinstava.

Prilikom posete gazdinstvu Miroslava Laćarca u Maloj Remeti, koje se bavi voćarstvom, Radojević je naveo da su ovo mesto i ceo fruškogorski kraj prepoznati po voćarstvu i vinogradarstvu.Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, Miroslav Laćarac, istakao je značaj podrške koju imaju od Pokrajine, s obzirom na to da dobijaju oko 50 odsto povraćaja za svaku investiciju.

Pozitivan primer prakse je i poljoprivredno gazdinstvo porodice Milana i Biljane Škare iz Platičeva, koji se bave intenzivnom plasteničkom proizvodnjom povrća, konkretno proizvodnjom paprike na pola hektara u plastenicima, kao i ratarskom proizvodnjom na blizu 60 hektara. Za samo nekoliko godina, uz pomoć Pokrajine, uspeli su da modernizuju svoju proizvodnju.

Opština Ruma ima izuzetno dobru saradnju sa Sekretarijatom tako da su zajednički u razvoj poljopriverde do sada uložili preko 480 miliona dinara. Samo u Platičevu je investirano 170 miliona dinara u oko 250 gazdinstava.

Pokrajinski sekretar je pohvalio poljopriverdnike, koji su koristili sredstva sekretarijata za unapredjenje proiozvodnje i istakao da su  u pitanju mladi poljoprivrednici koji se tek nekoliko godina bave poljopriverdom. Radojević je naveo da Sekretarijat želi da mlade motiviše da ostanu na selu i tu ostvaruju svoju egzistenciju što će, kako je poručio,  i dalje ostati prioritet u radu.

Prilikom posete Irigu i Rumi, pokrajinski sekretar je izneo i podataka da je kada je reč o fizičkoj imovini, uloženo  preko 3,2 miliona u poljoprivredna gazdinstva – za neophodnu opremu za pranje, čišćenje, poliranje, sortiranje i pakovanje voća i povrća. Radojević je naveo da je u podizanje prozivgradnih mreža uloženo 1,3 milijarde dinara, čime je obezbeđeno novih oko 1.700 hektara pod sistemima za protivgradnu zaštitu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*