Дом војске од данас седиште Градске библиотеке у Руми

Велелепна грађевина међу Румљанима познатија као Дом војске, од данас је седиште Градске библиотеке Атанасије Стојковић у Руми. Нове просторије званично је отворила министарка културе Маја Гојковић, у присуству покрајинске секретарке Драгане Милошевић и председнице Општине Рума Александре Ћирић. 

 

Након само годину дана радова, од када је Рума откупила зграду од Министарства одбране, зграда је у потпуности обновљена, након вишедеценијског немара, који је довео до тога да је објекат био у веома лошем стању.

 

 

„Средства у висини од 105 милиона динара које је Општина уложила у ревитализацију овог објекта вишеструко ће се вратити грађанима Руме, корисницима услуга,ове институције. Једна од најрепрезентативнијих зграда у нашем граду ће мноштвом корисног простора омогућити унапређење и проширење делатности Градсек библиотеке Атанасије Стојковић. Надамо се да ће новим и савременим програмимаова институција успешно деловати на корист и задовољство својих суграђана“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Зграда садашње библиотеке саграђена је 1912. године, по пројекту архитекте Виктора Аскмана, вредно је архитектонско дело у стилу сецесије.

Згради је данас враћен стари сјај и изглед, као и спољашња тамно црвена боја фасаде.  Саграђена је са циљем да се све организације окупе на једном месту.

“Ти исти умни људи су се окупили давно са идејом да сачувају, заправо да створе традицију писмености, образовања, цултуре, едукације, како гарђанства, али пре свега оних младих нараштаја који тек треба да стасају и да се образују, оплемењују, културно уздижу, да сачувају нама пре свега да саграде такве институције, али и такође да нам сачувају и пренесу ту традију како би ми били данас, а са поносом то желим да кажем, данас јесмо достојни управо тих умних људи који сун ам све и оставили. Ми смо у обавези заправо то је завет да то пренесемо будућим нараштајима и генерацијама и како је то Јован Јовановић  у својој песми рекао “са деде на унука”, изјавила је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу и јавно информисање.

Нове просторије Градске библиотеке свечано је данас отворила потпредседница Владе Србије и минситарка културе Маја Гојковић.

“Даме и господо велика је ствар што сви заједно можемо да се похвалимо овом лепом и функционалном библиотеком. Сигурна сам да ће ово бити место на коме ће многобројни љубитељи књиге  пронаи своју оазу среће , као и  да ће ова обновљена зграда постати једно од најважнијих места  и симбол културног живота у Руми. Руководству и запосленима у библиотеци и свим грађанима Руме желим дуг и срећан рад у овом јединственом  простору  и уједно га проглашавам отовреним”, рекла Маја Гојковић, министарка културе.

Зграда је осим по свом специфичном изгледу позната и по скулптурама “Деде и унука”, а остало је забележено да је приликом отварања зграде 1912. године Милица Николајевић, кћи угледног румског адвоката Николајевића рецитовала песму “Деда и унук” Јована Јовановића Змаја, која је симболизовала пренос културе са колена на колено, са деде на унука.

Данас је у реновираном здању, песму поново одрецитовао глумац Небојша Миловановић. У културно – уметничком делу програма наступио је квартет Билитис.