Divna Ergelašević – Blagodet seoskog života pretočena u umetnička dela

Za Divnu Ergelašević iz Pavlovaca čuli su svi Sremci. I ne samo Sremci . Za ovu maštovitu Pavlovčanku znaju mnogi, jer se o njenim oslikanim flašama i fraklićima priča godinama unazad. O još jednom hobiju ove Sremice pričaju se priče. Prateći trendove počela je i da rezbari lubenice, bundeve i dinje. Posao je rezervisan za letnji i jesenji period kada je ovo povrće aktuelno, mada kada se uzme u obzir da ova žena aranžira i voće, posla može da bude i tokom cele godine. Ove godine, zbog epidemije korona virusa više se posvetila svom domaćinstvu u Pavlovcima, mada uspe nešto i da proda, kaže starim mušterijama, jer su njene flaše i fraklići idealan poklon.

Motivi su seoski, sremački, inspirisani sremačkim bećarcima koji u samo nekiko reči mogu monogo toga da kažu. Svojim radovima osvajala je brojne nagrade i priznanja. Promovišući Srem, običaje, tradiciju i zdravu hranu sa kojom se Sremci diče, Divna je dobila i nagradu na konkusru za suvenir povodom 270 godina čuvenog rumskog vašara.

Poslednjih meseci zbog epidemije korona virusa svoja dela prodaje samo kod kuće i to stalnmim mušterijama. Ono što ona uradi idealno je za poklon i večno traje. Ima sreću što svoje proizvode može da naplati bez problema preko registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. U tome ima pomoć Poljoprivredne stručne službe u Rumi koja je organizator manifestacije „Rumski ceger“ namenjene poljoprivrednim proizvodjačima, ali i onima koji kao i Divna Ergelašević na nabolji način koriste slobodno vreme, a blagodeti života na selu znaju da pretoče u prava umetnička dela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*