Dečija nedelja u znaku pravih humanitaraca – Fondacija Meridian pomogla decu sa intelektualnim smetnjama

Svako od nas može biti humanitarac, za to je potrebno samo malo….otvoreno srce i topla ruka prijateljstva

 

Humanost se jedino srcem piše, ona je bitna odlika čovekovog karaktera i nju pokazuju samo oni koji u sebi imaju specifičan dar da svojim ponašanjem podstiču dobra dela i da pri tome ne traže ništa za uzvrat. Činjenje dobrih dela potvrda je naše prave vrednosti, a instinski vredimo samo onda kada nesebično doprinosimo i dajemo za druge.

 

Svako dete u sebi nosi bezbroj mogućnosti i potencijala da kroz život napravi nešto vredno i trajno. Međutim, nisu sva deca u prilici da sama ostvare svoj potencijal. Neke mališane je život stavio u nezavidan položaj koji zahteva oslanjanje na tuđu brigu i pomoći kao način za dalji napredak i razvoj. Bez obzira na probleme sa kojima se neprekidno suočavaju, deca sa intelektualnim poteškoćama se ne razlikuju mnogo od druge dece. Njihovo iskazivanje emocija, potreba za pažnjom, prijateljstvom i ljubavlju, podjednako se ispoljava kao i kod svakog drugog dete. Za njih je dobrota i topli ljudski gest nešto jedinstveno i posebno, to je čin međusobnog poverenja i dokaz pravog prijateljstva koji se uvek i na svakom koraku veoma lako prepozna.

 

Fondacija Meridian, kao prijatelj svih nas je dugo godina adresa na kojoj stanuju humanost i plemenitost. Nju sačinjavanju humanitarci velikog srca koji se iz godine u godinu trude da Srbija postane bolje mesto za život svih njenih građana, pa stoga i ne čudi što ove plemenite humanitarce sa pravom javnost svrstava u lidere društvene odgovornosti.

 

Povodom obeležavanja Dečije nedelje, humanitarci iz Fondacije Meridian su zajedno sa Kijom Kockar rešili da ovoga puta pomoć upute osnovcima sa smetnjama u intelektualnom razvoju i time pomognu njihov dalji obrazovni razvoj.

 

Uz ambiciju pružanja što boljih uslova za obrazovanje dece, čak i one sa smetnjama u razvoju, Fondacija Meridian je donirala novčana sredstva humanitarnoj organizaciji „Radost deci“ iz Beograda i time obezbedila kontigent školskog i didaktničkog materijala za oko 150 mališana koji pohađaju nastavu u OŠ „Sava Jovanović- Sirogojno“ iz Zemuna sa pridruženim odeljenjima u Batajnici i Ugrinovcima.

 

Navedena donacija Fondacije Meridian ima za cilj da uspostavi socijalnu integraciju dece sa intelektualnim poteškoćama, ali i da omogući njihovo dalji obrazovni proces. Prema rečima Jovane Kulić, direktora humanitarne organizacija „Radost Deci“, ova donacija je od bitnog značaja kada je u pitanju obrazovanje dece sa smetnjama.

 

Humanitarna organizacija „Radost deci“ se aktivno bavi podrškom i poboljšanjem položaja dece i mladih sa smetnjama u intelektualnom razvoju. Naš rad se zasniva na saradnji sa ustanovama socijalne zaštite kao i osnovnim i srednjim školama za decu sa smetnjama u intelektualnom razvoju, na teritoriji Republike Srbije. Ovog puta smo ostvarili saradnju sa Fondacijom Meridian, koja nam je izašla u susret i donirala finansijska sredstva za kupovinu školskog pribora i didaktike. Želimo da se zahvalimo Fondaciji Meridian na ukazanom poverenju i podršci, sa željom da nastavimo saradnju i u budućem periodu – rekla je direktorka Kulić .

 

Svoje oduševljenje ovom plemenitom akcijom Fondacije Meridian nije krila ni direktorka Osnovne škole „Sava Jovanović-Sirogojno“ iz Zemuna, Snežana Kostić.

 

U ime kolektiva i dece Osnovne škole „Sava Jovanović Sirogojno“ zahvaljujemo se Fondaciji Meridian na velikodušnoj donaciji i iskrenoj podršci u opremanju škole didaktičkim materijalom, njihovim nesebičnim zalaganje i učešćem u poboljšanju uslova za rad naše školske ustanove. Sa posebnim zadovoljstvom se zahvaljujemo i na njihovoj prisutnosti povodom svečanosti obeležavanja Dečije nedelje – izjavila je direktorka Kostić.

 

Podsećamo, ovo je samo jedna u nizu akcija društvenog tipa koju sprovodi Fondacija Meridian, a koja se tiče ulaganja u obrazovni sistem i razvoj mladih osoba. Preko raznih donacija i pružanjem adekvatne pomoći osobama sa zdravstvenim smetnjama, Fondacija Meridian svakodnevno podseća celokupnu društvenu javnost na značaja solidarnog davanja kako oboleloj deci, tako i svima onima kojima je pomoć potrebna. Fondacija Meridian se na ovome sigurno neće zaustaviti, već će se svojski potruditi da u narednom periodu opseg svoga humanitarnog rada podigne na još veći nivo i time još značajnije pomogne one kojima je pomoć u datom momentu neophodna.