Dečija nedelja u opštini Pećinci: Novi ornamenti inspirisani tradicionalnim radovima

Dečija nedelja je u pećinačkoj opštini ove godine obogaćena novom manifestacijom – Likovnom kolonijom u lovačkom domu u Donjem Tovarniku, na kojoj je učestvovalo 35 mladih umetnika uzrasta od petog do osmog razreda, iz sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine.

Po rečima organizatorke Kolonije Vesne Luković, profesorke likovne kulture u osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci, tema kolonije je bila ornamentika u Sremu.

„Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika izložilo je svoje radove koji na najbolji način prikazuju tradicionalnu izradu šara na odevnim predmetima i pokućstvu, koje su sremske žene vezle, tkale i heklale, a naši učenici su inspirisani njihovim radovima stvarali nove ukrase na drvenim pločicama, od kojih će biti napravljeni magneti i podmetači. Ove radove naši učenici pokloniće donjotovarničkim lovcima u znak zahvalnosti za gostoprimstvo koje su nam danas pružili i radovi će kao suveniri biti izloženi u lovačkom domu. Nadam se da će uz podršku Opštine Pećinci, koja ni ovoga puta nije izostala, Kolonija ubuduće postati sastavni deo obeležavanja Dečje nedelje u našoj opštini“, rekla je Vesna Luković.

Program Likovne kolonije obogatili su učenici osnovne škole iz Donjeg Tovarnika, koji su izveli odlomak iz komedije Branislava Nušića „Vlast“, a organizator je uručio zahvalnice Udruženju žena „Sunčev cvet“, Savetu Mesne zajednice Donji Tovarnik, Lovačkom društvu Donji Tovarnik i osnovnim školama „Dušan Jerković Uča“ Šimanovci i „Dušan Vukasović Diogen“ Kupinovo.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*