Dara Radojević pobednica pesničkog konkursa manastira Bešenovo

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je sa eparhijskim sveštenstvom služio Episkop sremski Vasilije i dodelom priznanja pobednicima ovogodišnjeg pesničkog konkursa „Nevidljiv je pomerač oblaka“, fruškogorski manastir Bešenovo je obeležio letnju slavu svete Kirika i Julitu.

Nakon liturgije,  ispod stoletnih lipa manastirske porte održan je pesničko-duhovni sabor „Bešenovska prinošenja“, pokrenut pre četiri godine zajedno sa obnovom manastira koji je, s kraja 13. veka, osnovao kralj Dragutin Nemanjić. Na njemu je Dari Radojević, poetesi iz Gornjeg Milanovca i pobednici ovogodišnjeg pesničkog konkursa na temu „Nevidljiv je pomerač oblaka“, uručena „Pesnička povelja“, najviše priznanje manastira Bešenovo.

Radojevićeva je pobedila u konkurenciji preko 150 pesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Nemačke, Hrvatske, Bugarske i drugih zemalja, a odluku o tome jednoglasno je doneo  žiri u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), zatim pobednici tri prethodna  konkursa  – Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović i Boško Lomović – i iguman manastira Bešenovo, arhimandrit Arsenije Matić.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*