„Дани жетве“ у Краљевцима

У недељу 17. јула одржана је 7. по реду манифестација „Дани жетве“ у Краљевцима. Ове године организацији манифестације погодовали су и временски услови за разлику од претходне године.

 

Посетиоци манифестацијије могли су да пробају укусне специјалитете 18 актива жена које су изложиле своје производе на лепо украшеним штандовима. Поред такмичења у традиционалном кошењу жита, као и везивању жита, било је организовано и такмичење у прављењу домаћих резанаца.

Као и сваке године Дани жетве у Краљевцима окупи доста посетилаца, који могу да виде како се традиционално ручно косило жито, и уживају у сремачком доручку на њиви, који је састојао од домаће погаче, чварака, сланине, бареног кромпира, лука и наравно незаобилазно је било и да се попије једна чашица домаће ракије.

Поред такмичења прављењу домаћих резанаца, где су најбољи ручно сецени резанци били они које су правиле зене из актива жена „Шимановчанке“ из Шимановаца, активи жена су се такмичили и у прављењу најукуснијег хлеба, штрудли маком и орасима, најлепшим колачима,најлепшем везеном раду, као и најлепшем украшеном штанду.