Dani ruske kulture u Sremskoj Mitrovici

Na dan Prepodobnog Serafima Sarovskog, jednog od najvećih ruskih pravoslavnih podvižnika, prozorljivaca i čudotvoraca, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici otvorena je manifestacija „Dani ruske kulture“.

Organizator ovog događaja, koji se po drugi put organizuje u gradu kraj Save, je Istorijski arhiv „Srem“.

– Drugu godinu već organizujemo Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici. Posetiocima nudimo raznovrstan program, koji je prošle godine trajao deset dana, a ove godine će trajati 14 dana. Manifestaciju prate razna predavanja, koncerti, tribine o odnosima Rusije i Srbije u srednjem veku. Manifestacija je otvorena 15. Januara, na Dan srpsko-ruskog prijateljstva i na dan Svetog Serafima Sarovskog, jednog od najvećih svetaca Rusije – istakao je Dejan Umetić, director Istorijskog arhiva Srem.

 

Kako je otvarajući Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici istakao Miroslav Španović, predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini Vojvodine, ove manifestacije su prirodan odraz odnosa dveju država Rusije i Srbije kroz vekove.

Manifestaciju prati izložba „Ana Karenjina kao ogledalo epohe“ ruskog Državnog muzeja „Lav Nikolajevič Tolstoj“, koja je preuzeta od Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*