Dani Milutina Milankovića: Stari Slankamen na listi turističkih atributa upisao jedinstveni naučni skup

U Starom Slankamenu je organizovan trodnevni naučni skup pod nazivom “Dani Milutina Milankovića” – posvećen naučniku koji je posthumno stakao svetsku slavu, a slankamenački lesni profil potvrđuje njegovu teoriju.

Pored Dunava,  rimskih iskopina, spomenika velike  bitke austrougarske i turske vojske i lekovite vode – Stari Slankamen na listi turističkih atributa upisao je i jedinstveni  naučni skup kojim se  rasvetljava jedna naučna nepravda i ime srpskog naučnika Milutina Milankovića upisuje u anale svetske baštine. Kako rukovodstvo Opštine Inđija ulaže posebne napore da se u lokalnoj  zajednici obezbedi svestran razvoj, tako i ovom prilikom nije izostala podrška u organizaciji “Dana Milutina Milankovića”

„Ono što je nama posebno značajno i na šta smo ponosni jeste da ćemo biti upisani na turističkoj, ali i svetskoj mapi nauke“, rekao je Milan Predojević, predsednik Skupštine Opštine Inđija.

Značaj ove manifestacije potvrđuje posebno interesovanje naučne zajednice, ne samo da učestvuje, već i da se inicijalni projekat, upoznavanje javnosti sa delom Milankoviča znatno unapredi.

„Mislim da ovde imamo sjajnu priliku da stvorimo jednu vrstu istraživačkog centra u kom bismo se bavili paleo klimatološkim istraživanjima, klimatskim promenama u najširem smislu i drugim temama koje su važne za budućnost ne samo za ljude koji žive na ovim prostorima, nego za budućnost čovečanstva u celini“, izjavio je dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Ni  udruženje naučnika i poštovalaca dela Milutina Milankovića, ne krije zadovoljstvo što se ovaj skup održava u Starom Slankamenu i nove planove vezuje za saradnju sa inđijskom opštinom.

„Kada smo se mi kao Udruženje dogovaralida uvedemo ovaj dan, prvo smo morali da odredimo mesto održavanja i nekako se Stari Slankamen nametnuo kao idealno mesto iz nekoliko razloga. Ovde je dokazana teorija Milutina Milankovića, drugo ovo mesto pruža uslove da bude jedan naučno-turistički centar“, istakao je mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković

Pored pažnje naučnika ovaj skup nastoji da i mlade generacije ohrabri u odluci da nauka budi njihov životni I profesionalni izbor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*