Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ za vikend je organizovao tradicionalnu svečanost u slavu svinjskog Srema i njenog najčuvenijeg predstavnika mangulice, sremske crne rase, koju je rezervat posle mnogo godina ponovo oporavio i proslavio njene dragocene osobine. Tokom čitavog dana, u okviru manifestacije „Dan mangulice – Sremski svinjokolj“, prodavalo se sveže meso i prerađevine od mangulice, po promotivnim cenama.
Od ranog jutra gorele su ove subote svinjokoljske vatre, u vizitorskom centru Specijalnog rezervata prirode Zasavica, nad brojnim oranijama koje su dale dragocenu mast i nezaboravne čvarke. Na removima visile su polutke a ispred već pripremljene sveža i dimljena kobasica , švragla i sveže meso. Ova slika dočekala nas je na ovogodišnjem Sremskom svinjokolju na Zasavici. Naravno, da bi ugođaj bio potpun, gosti su se grejali uz kuvanu rakiju i vino, zvuke tamburice, okruženi nestvarnom prirodom rezervata.
Leave a Reply