Centar za socijalni rad opštine Inđija u saradnji sa školama: Udruženi u zaštiti dece od nasilja

U okviru projekta „Život bez nasilja za svako dete“ Centar za socijalni rad „Dunav“ Inđija svakog prvog četvrtka u mesecu organizovaće sastanak stručnih saradnika iz svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Inđija sa ciljem da se razmenjuju iskustva i pronađu načini za podizanje svesti javnosti o tome da je nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje dece prvenstveno društveni, a ne lični i pojedinačni problem, kao i da stvore što adekvatnije uslove za pružanje svake vrste podrške i pomoći žrtvama.

Učesnici će se baviti problemima kao što su: mali broj otkrivenih slučajeva nasilja, nedovoljna informisanost i nepostojanje precizno definisanih načina razmene informacija, nedovoljno poznavanje uloga nadležnosti, odsustvo koordinacije, nepostojanje jedinstvene baze podataka, kao i različito shvatanje profesionalaca šta sve jeste nasilje.

Usvojeni lokalni međusektorski protokoli treba da doprinesu stvaranju efikasnog, operativnog tima za unapređenje zaštite dece koja trpe nasilje(žrtava), povećanju broja otkrivenih slučajeva nasilja, povećanju broja procesuiranih nasilnika i formiranju jedinstvene funkcionalne baze podataka.

Istraživački centar za odbranu i bezbednost nedavno je sproveo istraživanje na uzorku od 900 dece a rezultati su pokazali da je polovina ispitanika sklona nekom vidu nasilja, 7 odsto poseduje hladno oružje, a 12 procenata dece želi da ga nabavi.

Psiholozi kažu da sklonost ka nasilju izražavaju deca koja ne dobijaju potrebnu pažnju od svojih roditelja i ako rastu bez ograničenja. Kada se uključe u širu društvenu zajednicu, roditeljski model ponašanja prenose na društvo.

 

Izvor: indjija.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*