Briga o deci i mladima je briga o budućnosti

Zadatak svakog odgovornog društva, pa tako i lokalnih zajednica, jeste briga o najmlađima, njihovom odrastanju, vaspitanju i obrazovanju. U moderno doba, koje je brzo, dinamično i zahtevno, neophodna je i dodatna podrška roditeljima koji brinu o egzistenciji porodice. Opština Ruma se pokazala kao odličan primer brige o deci, koji su počeli da slede i drugi gradovi i opštine u Srbiji. S obzirom na stabilan budžet, Opština Ruma je deci ove opštine omogućila besplatan boravak u objektima PU „Poletarac“. Praksa besplatnog vrtića je započeta 2018. godine i pošto je pokazala dobre rezultate, nastavila se do danas. Ranije su roditelji izdvajali za boravak dece u vrtiću po 3 000 dinara za prvo i drugo dete, dok je sada porodični budžet za ovaj iznos rasterećeniji što posebno znači roditeljima sa nižim mesečnim primanjima.

Saradnja sa Predškolskom ustanovom za vaspitanje i obrazovanje je kontinuirana i stalno se unapređuje. Lokalna samouprava svake godine izdvaja sredstva za adaptaciju i uređenje objekata, ali i sufinansira projekte koji su od značaja za mališane.

Ove godine, u avgustu, na sednici Opštinskog veća u Rumi, pola miliona dinara je iz budžetskih rezervi usmereno je ka Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Poletarac” za realizaciju projekta “Podrškom do jednakih mogućnosti”. Ovaj rumski vrtić je još u novembru prošle godine konkurisao za projekat inkulzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja kod Ministarstva prosvete i Svetske banke, a projekat je vredan 5,6 miliona dinara. Opština Ruma je sa 500.000 dinara sufinansirala adaptaciju prostora u objektu „Livade“, gde će biti smeštena deca iz marginalizovanih grupa i deca kojima do sada vrtić nije bio dostupan.

Podsetimo, od ove godine „Zelene jaslice” u Rumi, nemaju više svoj prepoznatljiv izgled po kome su dobile ime. Zgrada ovog vrtica je, zahvaljujući Opštini dobila novi sjaj. Izvedeni su radovi na obnovi fasade i celokupne spoljašnjosti objekta. Za ovu namenu, iz budžeta, izdvojeno je oko 600.000 dinara.

Predsednik Opštine Ruma, prilikom obilaska radova na obnovi fasade tog objekta, istakao je da se koristi prilika da se, dok vrtić ne radi u punom kapacitetu, uredi spoljna fasada i stolarija tamo gde je to potrebno. Kako je naglasio, cilj radova i ulaganja u objekte vrtića jeste uspostavljanje najboljih mogućih uslova za boravak dece u njima.

Nizom planiranih aktivnosti koje lokalna samouprava sprovodi, u središte pažnje se postavljaju i deca školskog uzrasta kao i njihovi problemi i izazovi sa kojima se susreću tokom školovanja. Bitan izdatak na godišnjem nivou, posebno roditeljima sa više dece, predstavlja kupovina udžbenika. Sa druge strane, škole izdvajaju sredstva za kupovinu opreme i adaptaciju prostora neophodnih za odvijanje nastave. Imajući to u vidu, lokalna samouprava nastoji da olakša školovanje učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima, kao i da unapredi i osavremeni nastavni proces.

“Opština Ruma je pokazala da je projekat besplatnog vrtića održiv i zato u 2020. godini ide korak napred, omogućavajući besplatne udžbenike za sve osnovce”, izjavio je nakon usvajanja Odluke o budžetu za 2020. godinu Stevan Kovačević, predsednik Skupštine Opštine Ruma. On je dodao da, iz godine u godinu, opštinski budžet raste, te da će se trend razvoja nastaviti i u narednoj godini.
“To je značajan doprinos relaksaciji porodičnog budžeta, ali to je, pre svega, i naš doprinos popravljanju politike nataliteta odnosno populacione politike u našoj opštini“, istakao je tada Kovačević. Već u septembru 2020. godine Opština Ruma se mogla pohvaliti da je opština koja svojim osnovcima može da priušti besplatne udžbenike.

Svim osnovnim školama sa teritorije rumske opštine, ove godine su u Gradskoj kući dodeljeni računari i računarska oprema, za koju je iz budžeta Opštine izdvojeno oko 1 200 000 dinara. Nabavljeno je 20 racunara, 2 kopir aparata, 1 platno za projektor, 9 štampača i 2 multifunkcionalna uređaja. Namera Opštine Ruma je da ovom donacijom modernizuje nastavu i nastavnom kadru olakša rad.

U Gradskoj kući u Rumi tada je održan i sastanak predsednika Opštine Ruma i direktora osnovnih škola, gde su, pored preuzimanja nove računarske opreme, imali priliku i da iznesu neke nove nedostatke pri radu i potencijalne probleme, ali i da cuju sugestije, primedbe i pohvale od strane predsednika opštine, Slađana Mančića.

Mančić je tom prilikom podsetio da je Opština prethodnih godina mnogo novca uložila u školske objekte i modernizaciju kabineta, te da će tako biti i u narednom periodu.

Žaklina Negovanović, predsednik aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, istom prilkom je istakla da se Opština Ruma oduvek trudi da pomogne školama i da veruje da će se ta tradicija nastaviti, te da će Opština izlaziti u susret svim potrebama osnovnih i srednjih škola. Žaklina je naglasila i da je ova donacija veoma korisna jer će umnogome olakšati rad u školama u kojima su računari zastareli u odnosu na nove aplikacije koje se sada koriste.

Nedavno je, između ostalih školskih objekata, rekonstruisana i sportska sala u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ u Rumi. Predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić, prilikom obilaska radova je istakao da će se u lokalnoj samoupravi truditi da izađu u susret svakom zahtevu za ulaganje u objekte za osnovno obrazovanje, jer u budžetu postoji 14.500.000 dinara opredeljenih za tu namenu.

Spomenuta sredstva raspoređena su tako da se odgovori na priorite obrazovnih i vaspitnih ustanova koje se Opštini obraćaju za pomoć, ili ih lokalna samouprava prepoznaje kao takve. Pritom, vodi se računa o najboljem interesu dece i njihovom kvalitetnom obrazovanju i uslovima u kojima borave tokom nastave ili u vrtićima, a najavljena su i nova ulaganja i saradnja za naredni period.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*