Borba protiv invazivnih vrsta u slivu Save

Članovi Mreža parkova uz reku Savu okupili su se 12. marta na regionalnoj radionici u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica u Sremskoj Mitrovici, koja je organizovana u okviru projekta Sava TIES.

Cilj radionice je bio da doprinese iznalaženju delotvornog rešenje za trajno uklanjanje i suzbijanje invazivnih stranih vrsta biljaka, koje nisu samo problem zaštite prirode, već imaju i negativan uticaj na zdravlje ljudi i uzrokuju velike ekonomske gubitke.

Momir Paunovć iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” je u ime Međunarodne komisije za zaštitu Dunava istakao veliki problem invazivnih vrsta i pohvalio inicijativu Sava TIES projekta za rešavanje ovog gorućeg problema na slivu reke Save. Paunović je ohrabrio sve građane da daju svoj doprinos u borbi protiv invazivnih vrsta korišćenjem mobilne aplikacije pomoću koje mogu da sedele informacije o čak 37 invazivnih vrsta od evropskog značaja.

-Invazivne strane vrste imaju veliki negaivan uticaj na zaštićena prirodna područja jer potiskuju i ugrožavaju prirodnu domaću vegetaciju i tako smanjuju biološku raznovrsnost. Veliki problem Specijalnog rezervata Zasavica je invazivna strana vrsta “cigansko perje” koja će biti uklonjena sa površine od oko 30 hektara u rezervatu tokom Sava TIES projekta – rekao je Slobodan Simić, direktor rezervata Zasavica.

Invazivne strane vrste su biljke, životinje i drugi organizmi koji nisu prirodno rasprostranjeni na određenom području, već su unešene prvenstveno ljudskim delovanjem. Nekontrolisano se šire slivom reke Save, istiskuju domaće vrste, imaju negativan uticaj na druge domaće vrste, menjaju svojstva zemljišta, smanjuju obradive poljoprivredne površine, uzrokuju velike probleme kod odbrane od poplava i sl. Ukratko, menjaju prirodna staništa od opšteg značaja i veoma ih je teško iskoreniti. Procenjuje se da šteta koju imaju na svetsku ekonomiju iznosi oko 1,4 milijardi dolara, tj. oko 5 odsto vrednosti svetske ekonomije.

Projekat „Očuvanje staništa sliva reke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama – Sava TIES” sufinansiran je sredstvima Evropske unije (ERDF, IPA), a sprovodi se na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Partneri na projektu su fond „EuroNatur”, JZ „Krajinski park Ljubljansko barje”, JU „Park prirode Lonjsko Polje”, JU „Zeleni prsten Zagrebačke županije”, JP „Nacionalni park Una d.o.o. Bihać” ,Centar za životnu sredinu, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode AP Vojvodine, Pokret Gorana Sremska Mitrovica, JP „Vojvodinašume”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*