Bezbednost dece na internetu: Roditelji moraju da razgovaraju sa svojom decom

U organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“, u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi, juče je održana radionica za roditelje na temu „Ukradena bezbednost“. Uz podršku moderatorke Jelene Antić radionicu je vodio prvi čovek Fondacije Igor Jurić, koji se, nakon tragične smrti ćerke Tijane, posvetio borbi za bolju bezbednost dece u Srbiji.

Prisutni u rumskom Kulturnom centru su imali prilike da čuju mnogo o bezbednosti na internetu, trgovini ljudima/decom, radnoj i seksualnoj eksploataciji, nestanku dece, pedofiliji i vršnjačkom nasilju.

Igor Jurić je naglasio da deca nisu svesna kakva im opasnost preti na internetu i da naša deca vrlo lako daju informacije o sebi na internetu, šta rade, gde stanuju, da li su roditelji odsutni…

„Zapravo ni roditelji nisu svesni opasnosti koje vrebaju. Ovakve radionice su pokazale da ljudi ne znaju ni 10, 15 odsto opasnosti koje vrebaju na internetu. Ja govorim o istinitim stvarima koje su se, nažalost, desile našoj deci. To se sve dešava oko nas, veliki broj slučajeva se odigrao upravo u Vojvodini. Dakle, to nije nešto što se dešava negde dalekao, već naprotiv, svi smo u opasnosti“, rekao je Jurić.

Igor Juric FondacijaU toku radionice prikazano je i nekoliko kratkih filmova koji su snimljeni na osnovu stvarnih slučajeva u Srbiji, a koji prikazuju razne vrste zloupotreba dece. Među filmovima koji su prikazani našao se i rad rumskog učenika Aleksandra Gajića (STŠ „Milenko Brzak Uča“), koji će za svoj trud biti nagrađen od Fondacije „Tijana Jurić“.

Važan segment radionice posvećen je problemu zloupotrebe društvenih mreža. O Fejsbuku je sinoć bilo najviše reči.

„Fejsbuk je društveno najodgovornija mreža, a ja na ovim tribinama najviše pričam o njemu, što znači da su skrivene brojne opasnosti. Postoje druge društvene mreže mnogo opasnije, to što su nama mnoge nepoznate, ne znači da su i našoj deci. Naprotiv, oni bukvalno znaju sve i u razgovoru sa učenicima po školama, saznajem za širok dijapazon društvenih mreža koje su već uveliko rasprostranjene među đacima. Ja sam prisutan bukvalno na svim mrežama, istražujem ih i mogu vam reći da su vrebaju, rekao bih, ekstremne, opasnosti po decu“, istakao je Jurić.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*