Berba grožđa učenika poljoprivredne škole u Rumi

Učenici Srednje poljoprivredno prehrambene škole „Stevan Petrović Brile“ u Rumi počeli su berbu grožđa. Kažu grožđe je dobro rodilo, biće dva kilograma po čokotu, a u pitanju su vinske sorte.

Osveštanjem vinograda počeo je veliki posao učenika Srednje poljoprivredne škole u Rumi. Uz blagoslov rumskih sveštenika počela je berba grožđa što je i završnica ovogodišnje proizvodnje.

U vinogradu su stone i vinske sorte. Stone su odavno obrane, a danas se beru vinske sorte, koje su dobro rodile. Zadovoljni su i učenici i profesori koji su i ovu proizvodnu godinu uspešno priveli kraju.

– Veoma smo zadovoljni. Godina je išla na ruku vinovoj lozi pa mi sada imamo kvalitetno grožđe. Očekujemo dva kilograma po jednom čokotu, kaže Aleksandar Mišković, profesor stručnih predmeta u rumskoj školi.

Teoriju su tokom godine učenici primenjivali u praksi. I sada prvi put se bere grožđe. U ovoj školi se inače velika pažnja poklanja praktičnom radu, koji je nadogradnja teorijske nastave.

Od veoma kvalitetnog grožđa biće i kvalitetnog vina. jedna deo učenici će prodati, ali će biti dovoljno i za vino koje će tokom godine degustirati gosti i prijatelji ove rumske škole, jedine takve vrste u Sremu. Berbom se zavšava jedna proizvodna godina, a već sutra kažu počinje priprema vinograda za novu sezonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*