Беочин: Апел грађанима да се укључе у уништавање амброзије

Одељење за инспекцијске послове, урбанизам и заштиту животне средине Општине Беочин апелује на све грађане и пољопривредне произвођаче да уколико на својим приватним поседима и парцелама примете присуство амброзије обавезно реализују њено уклањање у што краћем року.

Цветањем амброзије полен се распростире ваздухом и штети здрављу великог броја грађана и управо због тога је важно да редовно одржавамо зелене површине и сузбијамо коров на њима.

У наредном периоду се очекује да ће број поленових зрна амброзије бити у сталном порасту а препорука Агенције за заштиту животне средине је да алергичне особе избегавају директан излазак у преподневним сатима јер мерења показују да су тада највеће вредности овог полена. Ниже концентрације су у вечерњим сатима и након кише.

Савет је такође, да се користе климатизоване просторије и климатизовани аутомобили, не суши веш у спољним условима јер сакупља поленова зрна и да се по повратку из спољашње средине промени одећа и опере коса јер се и на тај начин задржавају поленова зрна.

У договору са лекарима, алергичне особе морају користити прописану терапију.