Belegiš: Idealno mesto za miran život oplemenjen mnoštvom kulturnih i sportskih događaja

Belegiš, selo staropazovačke opštine u poslednjih nekoliko godina doživljava društvenu eksplanziju. Pored Udruženja koja se u osnivaju u većem broju, lokalna samouprava stvara sve infrastrukturne preduslove za bavljenje sportom, ali i za razvoj kulture.

Smešteno na desnoj obali Dunava, staropazovačko selo Belegiš je idealno za miran život oplemenjen mnoštvom kulturnih i sportskih događaja. Bogat društevni život omogućen je svakom stanovniku, od najmlađeg do najstarijeg, zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja pomaže rad društvenih organizacija. A njih nije zanemraljiv broj. Od lovačkog, do udruženja penzionera, golubara, žena ali i FK „Dunav“, koji ima tradiciju dugu 84 godine.
– Planovi su veliki, u naš stadion je poslednjih godina uloženo dosta novca i truda. Imamo tu sreću da lokalna samouprava želi da ulaže u sport, što je vrlo bitno za naše mlade, rekao je za naš portal Miroslav Radaković, predsednik FK „Dunav“ Belegiš
Među najmlađim udruženjima u Belegišu je ono koje okuplja žene. Za godinu dana rada, Udruženje žena „Vera“ okupilo je 20, pre svega mladih dama koje pomenuto selo staropazovačke opštine žele da promovišu na najlepši mogući način, izradom medenjaka i ručnih radova.
– Naše članice su sve mlade osobe, a imamo ih oko 20-ak. Mi smo novo udruženje, bavimo se savremenijim etno radom, kao što su na primer pletenje korpi od papira, dekupaž i ostale nove tehnike, kaže Vera Pejinović, predsednica Udruženja žena „Vera“ Belegiš.
Bogat društveni život usko je povezan sa podrškom lokalne samouprave. Takva situacija je i u Belegišu, jer prvi čovek Opštine Stara Pazova zna koliko je bitno omogućiti lokalnom stanovništvu, da pored posla i redovnih obaveza, imaju mogućnost da se na neki način i zabave, ispoljavajući svoju kreativnost, baveći se sportom ili uživati u kulturnim događajima. Iz tog razloga najavljuje i nove projekte.
– Ostali smo bez Doma kulture koji je u jako lošem stanju, ali sledeće godine planiramo izgradnju jednog malog tržnog centra, koji će u svom sastavu imati pozorišnu salu. Mi smo za to kupili parcelu u strogom centru sela, a i uređenje centra je u planu naredne godine, istakao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova
I na kraju nekoliko reči o selu. Prema popisu iz 2012. godine Belegiš broji nešto više od 3100 stanovnika.  U starom veku područje Belegiša je spadalo u teritoriju Basijane. U blizini sela pronađen je velik fond praistorijske i rimske keramike. Belegiš je nastao u XVI veku, kad su se 23 porodice doselile na desnoj obali Dunava. Danas je, može se reći, moderno sa selo sa svim neophodnim sadržajima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*