Bačka Palanka: Izložba iz umetničke kolekcije „Šumatovačke“

U sredu, 16. novembra,  u Galeriji Kulturnog centra,  u 19 časova, biće otvorena izložba iz umetničke kolekcije „Šumatovačke“, projekta u nastajanju  „Centra za likovno obrazovanje“. Projekat je započet 2010. godine, sa ciljem da ukaže na kontinuirani doprinos ove ustanove u oblikovanju i razvoju umetničke scene i kulturno-obrazovni karakter delatnosti koju obavlja punih sedam decenija.

Osnovana 1948. godine, na inicijativu udruženja likovnih umetnika, od strane grada Beograda, “Šumatovačka” se našla na mapi razvoja vizuelnih umetnosti ne samo Beograda, već i čitave zemlje. Na hiljade polaznika prošlo je kroz atelje “Šumatovačke”, a neki od njih danas su priznati umetnici.

Kolekcija je od strateškog projekta, prerasla u kulturnu baštinu svoje vrste koja broji preko 200 radova, stotinu autora različitih generacija. Uključuje memorijalnu zbirku, zbirku poklona, zbirku otkupa i vrt skulpture.

U Bačkoj Palanci će biti predstavljen deo umetnika mlađe i srednje generacije koji aktivno rade u zemlji i inostranstvu i predstavljaju istinske predstavnike savremenog umetničkog izraza, kao što su: Uroš Đurić, Branislav Nikolić, Vladislav Šćepanović, Ivan Šuletić, Nemanja Nikolić, Marija Šević, Lidija Dević, Milorad Stajčić, Ivan Petrović i Srđan Apostolović.

Izložba će biti otvorena do 5. decembra, svakog radnog dana od 7 do 20 časova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*