Bačka Palanka: „Sremska kuća“ – fruškogorski biser graditeljstva

Originalna „Kuća Savića“ iz 1743. godine, predstavlja razvijeni tip seoske kuće koje su se gradile u Sremu u 18. veku. Nalazi se u sremskom selu Neštin, smeštenom uz samu obalu Dunava, na obroncima Fruške gore.

Kuća je prizemna i građena u bondruk sistemu (drveni stubovi učepljeni u hrastove temeljne grede) sa ispunom od pletera. Oblepljena je blatom i pokrivena trskom. Prostorije u kući su male, a u kuhinji se nalazi otvoreno ognjište. Posebnost predstavlja otvoreni hodnik-gonk sa ručno rezbarenim hrastovim stubovima.  Unutrašnjost kuće opremljena je otkupljenim pokućstvom i autentičnim nameštajem. U tavanskom prostoru  nalazi se stilski neobičan i bogato ukrašen trem. Drvenarija je od hrastovine, a ulazna vrata su slagana u obliku „riblje kosti“. U dvorištu su izgrađene replike Kuće sa štalom iz Suseka i Kuće iz Čerevića. U sastavu objekta je i hlebna peć sa pušnicom, kao i ambar, prenesen na saonicama iz Suseka.

Kuća je spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, a od 2011. godine, deo je razvojnog projekta „Muzej na otvorenom“.  Otkupljena je od porodice Savić i danas je u vlasništvu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*