Bačka Palanka: Park prirode „Tikvara“ stanište prirodnih retkosti

Jezero Tikvara, po nekim saznanjima, dobilo je ime po barkama u kojima se prevozila i čuvala sveža riba. Šaran je nekada bio jedna od najzastupljenijih vrsta, a pored šarana, u ovom jezeru žive štuka, smuđ kamenjar, amur, beli tostolobik, srebrni karaš i druge cenjene vrste riba.

Ovo područje zadržalo je hidrografske i orografske odlike ritova. Upravo u očuvanosti i raznovrsnosti prirodnih karakteristika, ogleda se autentičnost Parka prirode. Zahvaljujući raznolikosti staništa, omogućen je razvoj raznovrsne i bogate flore i prisustvo retkih biljaka kao što su žuti i beli lokvanj.

Ovde se šepure labudovi, koji predstavljaju pravu atrakciju za posetioce, a naročito za decu koja uživaju igrajući se sa njima. Možda manje atraktivne ali svakako vredne vrste ptica, koje ovde žive, su i patke, galebovi, čigre, polojke i barske šljuke.

U Parku prirode „Tikvara“ žive i lisica, tvor, lasica i, ređe prisutan, hermelin ali i divlja mačka i vidra kao prave prirodne retkosti.

Prirodnu vegetaciju ovog parka predstavljaju šume bademasth i belih vrba, crne topole i poljskog jasena. U sklopu Parka nalazi se i spomenik prirode „Veštačka sastojina močvarnog čempresa“ kao i spomenik prirode „Četiri platana“. Močvarni čempresi će vas svojom lepotom gostoljubivo dočekati na početku šetališta, a četiri ponosna platana, stara oko sto godina, će vas sačekati pri kraju šetnje.

Park prirode ima ekološki uticaj na klimu, vodu, vazduh i zemljište ovog područja. Stoga, ako prolazite kroz ove krajeve, posetite Bačku Palanku i prvo svratite do  Parka prirode „Tikvare“. Blizu centra je i vrlo pristupačan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*