Bačka Palanka: Obeležen Međunarodni dan invalida

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je juče u Bačkom Palanci. Svečanost je organizovao Savez invalida rada Vojvodine, čiji članovi obeležavaju 3. decembar, kao svoj dan, još od 1998. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Saveza invalida rada Vojvodine, Stana Svilarov, zamenik predsednika Saveza invalida rada Srbije, Stanko Nimčević, zamenik direktora Pokrajinskog PIO fonda, Čedo Francuski, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, predsednik Skupštine Opštine Bačka Palanka, Mita Lačanski, zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka, Vojislav Zubac kao i mnogi drugi.

Gospođa Svilarov, predsednica Saveza invalida rada Vojvodine, posebno se zahvalila članovima pokrajinskog sekreterijata, što su našli vremena da dođu i podrže rad ove organizacije.

-Bitno je da smo se okupili da obeležimo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, odnosno invalida rada. Invalidi rada su najbrojnija grupa ososba sa invaliditetom,nažalost. Gubitak zdravlja je najveći gubitak, kada ga izgubimo, onda znamo šta to znači. Moje kolege su još uvek u radnom odnosu, a ja sam već 14 godina u penziji, a 24 godine sam invalid rada. Ali mi i dalje imamo želju da se bavimo  raznim aktivnostima i da budemo prisutni-istakla je predsednica Saveza invalida radaVojvodine.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić najavio je sledeću godinu, kao godinu socijalne zaštite.

-Svakog korisnika socijalne zaštite ćemo da pomognemo, da učinimo dostupnije sve ono što mogu da koriste u okviru Ministarstva za socijalnu politiku. U prvih 150 dana rada Pokrajinske Vlade, pokazali smo da smo partner Savezu invalida rada Vojvodine. Zajedno sa njima smo pripremili i uputili ka Ministarstvu određene predloge, izmene i dopune zakona o socijalnoj zaštiti. Prvi korak koji smo učinili je pomoć od oko 800 paketa suhomesnatih proizvoda . Naredne godine pomoćićemo, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, svakoj osobi sa invaliditetom koja je sposobna za rad, da nađe odgovarajuće radno mesto-najavio je gospodin Vuletić.

Predsednica Saveza invalida rada Vojvodine, godpođa Svilarov uručila je poklone pokrajinskom sekretaru, Predragu Vuletiću, predsedniku SO Bačaka Palanka, Miti Lačanskom, zameniku predsednika Opštine Vojislavu Zubcu i predsedniku Opštine, Branislavu Šušnici. U pitanju su slike sa Likovne kolonije invalida rada, 2015. i 2014. godine.

Na teritoriji Vojvodine ima oko 65 hiljada invalida rada, kao korisnika invalidske penzije, oko 3000 invalida rada koji su u radnom odnosu i 6000 korisnika invalidske penzije u visini od 50 odsto. Oni predstavljaju najugroženiju kategoriju invalida, čiji status i težak period nije ni do danas rešen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*