Bačka Palanka: „Bagremara“ – šumski raj

Specijalni rezervat prirode „Bagremara“, nalazi se u jugozapadnom delu  Bačke, nadomak Bačke Palanke. Samo stanište smešteno je sa desne strane puta Bačka Palanka-Odžaci.

Skoro 100 odsto površine pokriveno je kulturom bagrema, sa vrlo malo crnog oraha i hrasta lužnjaka. Tokom februara i marta, ovde se javlja biljna vrsta kukurjak koja predstavlja prirodnu retkost i spada u kategoriju krajnje ugroženih vrsta biljaka u Republici Srbiji i regionu. Kada u rano proleće procveta, svojim zlatnožutim cvetovima, dominira okolinom i fascinira izgledom svakog ko se u to vreme nađe u „Bagremari“.

Na području specijalnog rezervata „Bagremara“, zabeleženo je 93 vrste insekata od kojih je familija trčuljaka najbrojnija i 70 vrsta ptica, od koji su 30 gnezdarice. Ovde se gnezde neke od ptica koje su označene kao prirodne retkosti: mišar, kobac, jastreb, lastavičar i druge.

Kroz „Bagremaru“ prolazi edukativna staza duga 2000m, duž koje su postavljeni putokazi za pravac kretanja, info table sa fotografijama i tekstom, kao i klupe i stolovi za odmor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*