Andrija Gerić: Važno je da svako ima prostor za napredovanje

Odbojkaški reperezentativac, Andrija Gerić, koji je nakon završetka sportske karijere postao psiholog i mentalni trener, održao je predavanje odbojkašicama ŽOK „Panonija“, na temu mentalne pripreme sportista.

Prema Gerićevim rečima, dva ključna problema sa kojima se susreću mladi sportisti su nedostatak samopouzdanja i trema, dok se kod starijih, ozbiljnijih sportista, javljaju problemi u odsnosima sa trenerom, porodični problemi.

-Ono što je važno je to da svako ima prostora da napreduje koliko god da je dobar. Ja sam imao priliku da radim sa dvoje sportista koji su učestvovali na olimpijadi, ali su se susretali sa problemima koje imaju i petnaestogodišnji sportisti – rekao je Gerić

Nekadašnji kapiten odbojkaške reprezentacije, ističe kao veoma značajan, rad sa sportistima koji završavaju karijeru i susreću se sa mnogobrojnim psihološkim problemima.

-Postoji jedan program u Olimpijskom komitetu, koji se bavi tom problematikom, zato što je prepoznato na svetskom nivou, da su sportisti posle sporta uglavnom zbunjeni, ne znaju šta i kako dalje, a još uvek su u punoj snazi. Ja im pomažem da se pronađu u nekoj novoj ulozi – ističe Gerić.

Oslanjajući se na dugogodišnje iskustvo profesionalnog sporstiste, Andrija se, kako kaže trudi da u svom radu bude što praktičniji.

-Znam šta se nije dopadalo ni meni a ni mojim kolegama kada smo radili sa psiholizima, tako da imam neki svoj pristup i trudim se da kada sportista završi razgovor sa mnom, ode s nečim što može da iskoristi odmah na prvom treningu – naglašava on.

Knjigu u kojoj će izneti svoja sportska iskustva, ali i iskustva koja je stekao u ulozi psihologa, Gerić najavljuje za kraj godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*