Анализа пољопривреденог земљишта услов за остваривање права на субвенције

Општина Рума финансира осму годину за редом бесплатну анализу земљишта 2200 узорака. Пољопривредни произвођачи који имају обрадиво пољопривредно земљиште на територије Општине Рума без обзира на место становања, битно је да су парцеле на румској Општини испуњавају услов за бесплатну анализу земљишта.

Узорковање земљишта се врши по скидању усева са парцеле и после урађених анализа се даје препорука за ђубрење за културе које планирају у наредне четири године.

Узорковање за ратарско повртарске усеве се обавља на једној дубини 0-30 цм, а за воћарско виноградарске културе 0-30цм и 30-60 цм .Од више појединачних узорака се прави један просечан и око 1кг је довољан за агрохемијску анализу.

Пољопривредни произвођачи који нису узорковали парцеле и немају анализу земљишта најмање једном у четири године неће моћи остварити право на субвенције.

Сви пољопривредници који имају парцеле на територији Општине Рума имају право за бесплатну анализу,док сви остали којима су парцеле ван територије Општине Рума плаћају анализу по узораку 2.500,оо динара.