Акција давања крви, одазвало се стотинак средњошколаца који су желели да по први пут дају крв

Данас је у Руми одржана 24. редовна акција добровољног давања крви, која је била намењена пре свега средњошколцима, који су стасали за нове, младе даваоце. Акцији се одазвало око стотинак младих Румљана који су дошли да дају крв по први пут.

 

 

Председница Општине Рума Александра Ћирић заједно са заменицом Биљаном Поповић Јовановић одазвала се  акцији и личним примером давања крви подржала младе да истрају у својој хуманој намери.

„Заиста ово је једна хумана акција којој сви треба да се одазову, да нам постане навика. Својим личним примером сам желела да допринесем, јер крв има непроцењиву вредност за оног коме спашава живот, а нама којима узме 10-15 минута не значи много. Желим да апелујем на свест свих суграђана али и најмлађих сугарђана који могу дати крв, да им то постане редовна навика, обавеза, јер ће свима нама једног дана требати помоћ и на овај начин показујемо колико смо хумани, човечни, колико ценимо своје здравље и здравље других људи“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

У Црвеном крсту истичу да су поносни на данашњу акцију и нове даваоце с обзиром на чињеницу да долази до смене генерација у давалаштву, јер са напуњених 65 година се престаје са активним давањем крви.

„У току претходне и ове недеље сва завршна одељања у све четири румске школе суи мала прилику да дају висе о акцијама давања крви, потребама, начину прикупљања и оно што је најважније ми смо сензибилисали најмлађе наше даваоце да постану део најхуманије породице на свету, то су добровољни даваоци крви.  Јако је важно бити хуман, каритативан, јер како мото каже “Боље да крв чека пацијента, него пацијент крв”, навео је Марко Ћулибрк, секретар Црвеног крста Рума.

Ћулибрк каже да су потребе за крвљу велике уз подсећање да је на дневном нивоу у Војводини неопходно 250 јединица крви, од чега 60-70 % иде на онколошке пацијенте, те позива грађане да се у што већем броју одазову акцијама, јер, како каже, крв може затребати било коме од нас или нама драгих особа.