Агенција за безбедност саобраћаја објавила јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор

Агенција за безбедност саобраћаја 7. новембра објавила је јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор. Тим поводом, позивају се сва заинтересована физичка и правна лица на територији Републике Србије која испуњавају услове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, да закључно са 30. новембром 2022. године поднесу захтев Агенцији за безбедност саобраћаја за субвенционисану доделу.

Модели и типови трактора за које се врши субвенционисана додела рамова су ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549. Садржај позива за подношење захтева за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор са информацијама о начину подношења, моделима трактора на које се субвенција односи, роковима за подношење и потребној документацији можете преузети на линку: хттпс://www.абс.гов.рс/ср/обавестења/јавни-позив-за-подносење-захтева-за-
субвенционисану-доделу-заститног–рама-за-употребљавани-трактор

Подсећамо да је једна од главних мера за смањење броја страдања услед превртања и покушај минимизирања повреда возача трактора, када дође до незгоде је уградња испитаних и одобрених заштитних структура (рамова). Заштитни рам служи да пружи заштиту возача трактора приликом превртања. У последње три године, услед превртања на тракторима без заштитног рама, настрадало је чак 86 лица, ван јавних путева (њива, шума, ливада). У Републици Србији у саобраћајним незгодама на путевима са учешћем трактора погинуло је 78 лица у последње три године , што значи да је укупно погинуло 164 у саобраћајним незгодама и догађајима у којима су учествовали трактори , а буде повређено око 360 лица.

Процена је да у Републици Србији има око 100.000 трактора без заштитне кабине или рама.

Највећи проценат употребе трактора без заштитног рама или кабине је у централној Србији, чак око 50 одсто, док је у Мачви нешто мањи и износи 45 одсто, а у Војводини износи 18 одсто.