„72. специјална бригада некад и сад“

 

Поводом  Дана борца данас је у румском Културном центру отворена изложба „72. специјална бригада некад и сад“, а након тога одржана је и пројекција филма и трибина о овој елитној јединици. 

 

 

„У српском народу народу који је своју слободу стално освајао, дајући најбоље животе својих синова, који је своју слободу сам остваривао, без оваквих јединица немогуће је сачувати слободу“, изјавио је генерал Милорад Ступар, први командант 72. специјалне бригаде Војске Србије.

 

Ове године Бригада слави 30 година од формирања, а повод за њихово данашње гостовање  у Руми јесте чињеница да се залажу за увођење редовне војске у нашој земљи. 

 

„Они су овом темом почели да се баве још пре неколико година, а прошле године и ја заједно са њима сам учествовала у научној трибини пишући рад на тему „Српски бораац на Сремском фронту“ заправо хтели смо да покажемо колико необученост војника може довести до катастроалних последица и губитака а такав је био случај на Сремском фронту где је погинуло према званичној статистици 13.000 војника,а углавном су битили необучени младићи који су имали 17-18 година и који су прву обуку имали управо на  самом фронту“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

 

 

 

 

 

 

 

 

Догађај је организован уз подршку Општине Рума и Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања заједно са Удружењем „Пријатељи 72. Специјалне бригаде“.

 

Весна Самарџија