45. Likovna kolonija u Rumi: Neobična dela vrsnih vajara

Osam umetnika ovih dana na rumskom Borkovcu stvara umetnička dela u okviru 45-te Likovne kolonije. Ove godine promenjena je tema kolonije pa se ovih dana mogu videti neobična dela nastala od raznih materijala, a iz veštih ruku vrsnih vajara.

Likovna kolonija Borkovac ima dugu tradiciju. Iako je 45-ta po redu, traje još od 1968-me godine, a u radu je bilo i malih prekida. Ove ima i posebnu tematiku, a u Rumi je trenutno osam umetnika, vajara koji stvaraju od razlišitih materijala.

-Ovoga puta smo se opredelili za dva načina rada, a to je asamblaž i redimejd. To su dva načina rada koji su slični po stilu. Suština je da se uzimaju manje-više gotovi industrijski predmeti iz okoline i upotrebljavaju se za izradu umetničkih dela, rekao je Dragomir Janković iz Zavičajnog muzeja Ruma

Na staklu stvara poznati umetni Tomislav Todorović, vajar. Deo posla uradio je u svom beogradskom ateljeu, a završnicu svoje skulpture od stakla u Rumi. Na pitanje da li je teško ili lako raditi na staklu, odgovara da je vajarstvo teško samo po sebi.

Umetnici su bili veoma maštoviti i kreativni. Ideje su se rađale tek kada su nabavljeni materijali. Najviše materijala  je kupljeno na rumskom otpadu, a rad je bio veoma interesantan jer je tematika bila neobična.

45-ta likovna kolonija Borkovac koja je i edukativnog karaktera u smislu upoznavanja šire publike sa stilovima 20-og veka, biće zatvorena u sredu 30-og avgusta. Umetnička dela publika će moći da vidi na tradicionalnoj izložbi tokom decembra ove i u januaru naredne godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*