(ВИДЕО) 26. јуна Штрапаријада на румском вашаришту

Надалеко позната румск штрапаријада заказана је за 26. јун од девет сати на вашаришту у Руми. У питању је 13-та по реду штапаријада која ће и ове године имати међународни карактер јер су пријављени и такмичари из Босне и Херцеговине, а бројни посетиоци ће имати прилику да виде хладнокрвњаке у вучењу трупаца, а такмичења су организована у три категорије. И овога пута такмичење ће пратити и богат забавни програм.

 

Када је пре 13 година Миле Ђокановић организовао прву Штрапаријаду у Руми није очекивао да ће манифестација бити веома добро прихваћена и да ће на једном месту окупити и до 5.000 људи.

 

 

 

Сваке године и такмичара и посетилаца је све више, па се рекордна посећеност очекује и у недељу. Штрапаријаде су прилика да власници хладнокрвањака покажу њихову способност и снагу на делу. Једино тада, каже Миле Ђокановић организатор штрапаријаде из Руме, коњи нешто раде, јер сви их гаје само из љубави. Како би се добро показали на такмичењу пред штрапаријаду постоји и период припрема.

-Мени је посебно драго што је Штрапаријада и на подручју Срема добро прихваћена. Сремци, посебно они који се баве узгојем коња знају каква је то љубав према тим животињама и зато су на оваквим манифестацијама редовно. Када сам размишљао да ли да почнем са овим такмичењем, контактирао сам два пријатеља који су такође били за то и тако је кренуло. Некако већ од прве сам знао да смо урадили праву ствар“, каже Миле Ђокановић, организатор овог догађаја.

Иначе за ову расу је карактеристично да су то јаке животиње широких леђа, чврстих ногу, отпорне и мирног темперамента. Ове животиње, осим за украс и понос свом власнику, служе и за рад, што и јесте њихова намена.

Највећи део године већина власника копитаре држи на паши, а током зиме се дохрањују и то углавном оном храном коју сами производе на својим њивама. Последњих година је хладнокрвњака све више и у Срему, а своју способност и спремност показују на штрапаријадама широм Србије.

И ове године такмичење је организовано у три категорије. У лакој тежина трупаца је била 1.500 килограма, у средњој 1.750, а у тешкој 2.100 килограма.

Оно што је важно је да хладнокрвњацви морају бити здрави, о чему сведочи и ветеринарска документација која не сме бити страија од 60 дана. Улазнице коштају 300 динара, а поред такмичења организован је и богат забавни програм у оквиру кога ће наступити Шумадинци , Гоци и Роца.

 

 

 

Златко Марковиновић