Бесплатни дерматолошки прегледи у Сремској Митровици

Удружење дерматовенеролога Србије је организовало конференцију за новинаре у Београду у циљу најаве овогодишње акције бесплатних дермоскопских прегледа за становништво које је изложено већој UV радијацији као и у регијама где нема дерматолога. Управо то је и најавила проф. др Даница Тиодоровић, председница Удружења.
Проф. Тиодоровић је истакла да ће наредних недеља бити организовани бесплатни прегледи у неколико локалних самоуправа у Војводини, између осталих и у Сремској Митровици. Удружење жели да скрене пажњу на значај ране дијагностике карцинома коже, чија је инциденца у сталном порасту последњих година. Бесплатне дермоскопске прегледе обављаће врхунски дерматолози, експерти у обасти дермоскопије, а сви пацијентки којима буду дијагностиковане сумњиве промене, биће упућени хирургу ради ексцизије и патохистолошке верификације.
Поред ране дијагностике, Удружење дерматовенеролога Србије своје активности усмерава ка едукацији најмлађих, а све у циљу стицања здравих навика у смислу правилног понашања на сунцу, а у циљу превенције карцинома коже.
Ове године обављена је едукација деце у кампу нашег прослављеног одбојкаша Вање Грбића који подржава ову кампању. Деца у кампу информисана су о штетности прегоревања, опасности соларијума и као и начину правилног понашања на сунцу. Поред едукације деце у овом кампу,  реализовани  су и бесплатни дермоскопски прегледи.
Проф. др Душан Шкиљевић, члан Извршног одбора Удружења дерматовенеролога Србије, најавио је регистар за псоријазу и скренуо пажњу на недостатак терапије за пацијенте за хидрадентис супоративом.
Један од саговорника био је и заменик градоначелнице, Петар Самарџић, који је подсетио на прошлогодишњи велики одзив на  акцију бесплатних дермоскопских прегледа. Наиме, прошле године акција је спроведена у четири највеће сеоске здравствене амбуланте, јер је фокус био на прегледу пољопривредника, односно лица која су професионално изложена већем UV зрачењу, а прегледани су и сви остали заинтересовани грађани, без обзира на узраст и здравствено осигурање. Неколики стотина пацијената је прегледано, а десетине њих, код којих су дијагностиковане одређене промене, усмерени су на даље прегледе, третмане и даља лечења. Самарџић се тим поводом захвалио реализатору акције у име ових пацијената, истичући њихове коментаре да су им управо правовремени прегледи спасили здравље, спасили животе.
Ове године акција се поново спроводи у нашем граду са фокусом на фрушкогорска села, и то у петак, 15. септембра у три сеоске здравствене амбуланте. Први термин је у Великим Радинцима са почетком у 13 часова, где ће се моћи прегледати и мештани Бешенова, Гргуреваца и Шуљма. Потом, од 15 часова, прегледи ће се обавити у Манђелосу, где ће прегледе моћи да изврше и Лежимирци и Шишатовчани. У здравственој амбуланти у Чалми прегледи ће се вршити од 17 часова, где ће се моћи прегледати и житељи Дивоша и Старе Бингуле.
Самарџић је позвао и све остале заинтересоване да се одазову акцији бесплатних превентивних прегледа, а на овим акцијама могуће је добити и корисне савете о правилном понашању на сунцу, о значају самопрегледа и правовременог јављања дерматологу.
Фото: Удружење дерматовенеролога Србије