18. Dani vina u Rivici: Za ljubitelje dobrog gutljaja

U Domu kulture u Rivici, Opština Irig, protekle večeri je upriličeno svečano otvaranje manifestacije 18. „Dani vina“, koju je otvorio predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević. 

Na otvaranju prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, predsednik opštine Irig, Stevan Kazimirović, i predsednik MZ Rivica, Slaviša Smiljanić.

Potpredsednik Đoković, kome je uručena Povelja počasnog građanina Rivice, je istakao da je Rivica zaslužila da dobije „ličnu kartu Vojvodine“ jer je ovo malo mesto pokazalo da predstavlja nezaobilazan deo njenog identiteta, te da se Rivica sa razlogom upisala na kulturnu mapu Vojvodine i nečega što je u Vojvodini utkano.

– Čast i obaveza je nositi atribut građanina Rivice. Sve one vrednosti koje nosi Rivica, uključujući i ovu manifestaciju, potvrđuju da je ono najgrađanskije selo u našoj zemlji. Vino je magnet koji privlači ne samo novac, već i nove ljude koji bi trebalo da donesu i nova iskustva. Namera nam je da još više sredstava izdvojimo za ovu namenu u narednom periodu i promovišemo, protežiramo i propagiramo u međunarodnom formatu čitav region Fruške gore, upoznajući širok diplomatski, privredni i turistički auditorijum sa kulturnim bogatstvom koje nosi ovaj kraj, dodao je Đoković.

18. Dani vina u Rivici (Foto: facebook.com)

Povelje počasnog građanina su uručene i dr Vuku Radojeviću, Todoru Toši Periću preduzetniku iz Iriga, Savi Joviću vlasniku vinarije „Mačkov podrum“ i Miroslavu Kovačeviću vlasniku vinarije „Kovačević“. Specijalno priznanje je, pored proizvođima vina, uručeno i Radio-televiziji Vojvodine, za izuzetan doprinos unapređenju prepoznatljivosti fruškogorskih odličja i vinsko-gastronomske kulture i promovisanju ove manifestacije u Rivici.

Vuk Radojević je naveo da ovakve manifestacije doprinose afirmaciji proizvodnje vina, podizanju nivoa vinske kulture, stoga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu finansira i pomaže njihovo održavanje, jer je to način da očuvamo tradiciju i negujemo običaje.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je prvi put, pre dve godine, prepoznao potrebu da subvencioniše proizvodnju vina, jer vino zaista jeste jedan od brendova Vojvodine. Zajedno sa vinarijama uloženo je oko milion evra u novu opremu, a po prvi put su od 2017. godine izdvajana sredstva za podizanje novih zasada vinograda. Čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade oslikava se kroz kupovinu vinskog analizatora smeštenog na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, dostpunog svim vinarima po izuzetno pristupačnim uslovima, što značajno poboljava kvalitet vina i utiče na smanjenje troškova proizvodnje, rekao je dr Radojević, dodavši da je u planu nabavka mobilne punionice koja bi bila dostupna svim vinarima.

Otvarajući ovu manifestaciju, predsednik PKV-a, Boško Vučurević je podsetio na njen privredni i turistički potencijal, posebno sa aspekta mape evropskih vinskih regija čiji je Vojvodina postala deo. Vučurević je dodao da PKV ulaže velike napore da pruži adekvatnu pomoć proizvođačima vina, kako bi se povećao kvalitet proizvodnje i usluge, a male sredine pretvorile u turističke destinacije, te sa stručnim timom Komore organizuje nekoliko stručnih studijskih putovanja, pretežno u Mađarsku.

„Dani vina“ je turističko privredna manifestacija, takmičarskog karaktera koja je vremenom postala najveća vinska manifestacija u Sremu. Organizatori ističu da je ove godine čak 219 uzoraka vina dostavljeno na ocenu, a 12 vrhunskih enologa je dalo svoj sud. Preko 60 izlagača dovoljan su pokazatelj da ova manifestacija, koja ove godine slavi punoletstvo, je po svim relevantnim parametrima u porastu, stoga, posledično, Rivica okuplja sve veći broj znatiželjnih posetilaca, ljubitelja autohtonih vina i čari sremske gastronomije.

Svečanosti su prisustvovale i delegacije iz Republike Srpske, Republike Severne Makedonije, predstavnici Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, univerziteta, kao i počasni građani Rivice, vinari i proizvođači prehrambenih proizvoda.

Izvor: RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*